Япония дава зелена светлина на генно редактирани храни, които да

...
Япония дава зелена светлина на генно редактирани храни, които да
Коментари Харесай

Япония прие генноредактираните храни

Япония дава зелена светлина на генно редактирани храни, които да се оферират на потребителите в Страната на изгряващото слънце. Има сложено единствено едно условие, и то е техниката на редактиране да дава отговор на избраните от държавното управление критерии. Предстои одобрение на това предложение.

Най-вероятно няма да бъдат изменени текстовете по предлагането или измененията ще бъдат напълно минимални и няма да обиден същността на документа. Това ще отвори вратите пред навлизането на технологиите от рода на CRISPR при генно редактиране на храни от скотски или растителен генезис, които да се употребяват за консумация.

Какво съставлява технологията CRISPR и какво е нейното приложение?

CRISPR е система за редактиране на геноми и разрешава изтриването или заменянето на всеки ген в живата клетка. Учените прибавят и спомагателен надзор върху опциите да се редактират гени, като влагат способността системата да реагира на светлината. Този способ разрешава цялостен надзор върху събитията, които въздействат върху развиването на гена от начало до край.

Каква е разликата сред генна трансформация (ГМО) и генно редактиране?

 CRISPR, генно редактиране

• При генната трансформация се разрешава трансфер на гени сред организми, които не са свързани между тях.

• При генното редактиране избрани гени в самия организъм се деактивират или видоизменят с новаторски инструментариум като CRISPR.

В Съединени американски щати тази интервенция се приема и се счита, че не е належащо да се прави по-специален надзор.

Европа не е на същото мнение. През лятото на предходната година бе признато решение, че тези храни подлежат на същия надзор, както и ГМО продуктите.

Япония очевидно залага на прагматизма и ще последва Съединени американски щати в решението да не се постанова скрининг за сигурност на тези храни. Те ще бъдат налични на потребителския пазар. Все още не е ясно дали ще им бъдат поставяни специфични етикети, че са генно редактирани.

Какви са настроенията измежду потребителите в Япония?

 CRISPR, генно редактирани храни

Публичният песимизъм в страната към този тип хранителни артикули е реалност. Много групи на потребителите упорстват за преразглеждане на всички посеви с генномодифицирани семена, които са разрешени за приложимост, в случай че са минали тествания за сигурност и имат подложен етикет. Учените там считат, че всички тези реакции се дължат на неведение и маркетингови тактики от заинтригувани страни, които употребяват човешките страхове. Залага се на по-добрата връзка с потребителите, с цел да отпаднат страховете им.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР