Шведската служба за сигурност SAPO заяви в четвъртък, че иранското

...
Шведската служба за сигурност SAPO заяви в четвъртък, че иранското
Коментари Харесай

Шведската служба за сигурност твърди, че Иран използва престъпни мрежи в Швеция

Шведската работа за сигурност SAPO съобщи в четвъртък, че иранското държавно управление е употребило незаконни мрежи в Швеция за осъществяване на насилствени дейности против други страни, групи и лица.

Службата за сигурност сподели, че Иран неотдавна е ориентиран към ползите на други страни в Швеция, и по-специално Израел, и също се е опитвал да работи против ирански дисидентски групи и лица от иранската диаспора.

„ Службата за сигурност към този момент може да удостовери, че незаконни мрежи в Швеция са проксита, които Иран употребява “, сподели на конференция Даниел Стенлинг, началник на отдела за контраразузнаване в шведската работа за сигурност.

От външното министерство на Иран не разясняват случая.

Швеция е измъчвана от гангстерско принуждение от години и през 2023 година 55 души са били убити, а още 109 са били ранени при 363 разнообразни стрелби. Останалите скандинавски страни са имали общо шестима убити през този интервал.

След хипотетичен случай със пукотевица покрай посолството на Израел в Стокхолм през май и откриването на взривно устройство пред същото посолство през януари, шведската полиция ускори сигурността към израелските и еврейските ползи в страната.

Службата за сигурност отхвърли да разяснява съответни офанзиви, само че съгласно изказване, получено от израелски чиновник, януарският случай е осъществен от незаконна група от името на Иран.

„ Използването на проксита и експлоатирането на възходящия брой антисемитски произшествия против Израел е методът на Иран да избегне оставянето на пръстови отпечатъци върху тероризма, който предизвиква “, се споделя в изказването.

Стенлинг сподели, че Службата за сигурност не вижда причина да се съмнява в израелското разузнаване, само че отхвърли да разяснява съответни детайлности, заявявайки, че това може да компрометира настоящите следствия.

Службата за сигурност сподели, че оценката на равнището на опасност от тероризъм остава 4 по канара от 5, до което беше нараснала през 2023 година, откакто изгарянето на Корана от лица в Швеция възмути мюсюлманите в няколко страни и провокира джихадистки закани.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР