Ядем и пием до края на годината, сметката ще дойде

...
Ядем и пием до края на годината, сметката ще дойде
Коментари Харесай

Витанов предупреди какво ще се случи с ковид у нас след празниците

„ Ядем и пием до края на годината, сметката ще пристигна след Ивановден. По празниците към момента ще господства позитивната наклонност. Хората ще се приберат и заразяването ще стартира, само че ще има потребност от 2-3 седмици, с цел да се развие, както би трябвало ”, предвижда пред НоваНюз математикът проф. Николай Витанов.

„ За 3-4 седмици Омикрон ще стане доминантен в България, когато пристигна. Той се развива по-бързо от Делта разновидността на ковид ”, сподели още той. И уточни, че репродуктивното число зависи от началната му стойност при идване на новия вариант в страната.

„ Ако тръгнем от ниско равнище, репродуктивното число ще бъде огромна. Ако тръгнем от по-високо равнище, както ще се случи, цифрата няма да е толкоз огромно. Да напомня – върхът е 1,97 и той беше за ноемврийската вълна на предходната година. За март-април тази година цифрата беше 1,49, а в този момент най-високото число беше 1,54. Бихме могли да чакаме репродуктивно число за Омикрон към 2, само че това е за следващата година ”, разясни математикът.

Според него четвъртата вълна е прекършена и кривата върви на долу. В момента се отчитали към 1000 случая дневно. Такъв бил и оптимистичният вид за края на годината. Имало няколко области, в които заболеваемостта остава висока.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР