[Wikimedia] Министерството на транспорта в Румъния ще търси 47 млн.

...
[Wikimedia] Министерството на транспорта в Румъния ще търси 47 млн.
Коментари Харесай

Румъния ще търси помощ от ЕК за спасяването на авиолинията Tarom

[Wikimedia] Министерството на превоза в Румъния ще търси 47 млн. евро финансова помощ от Европейската комисия за спасяването на националната авиолиния Tarom, написа SeeNews. Очакванията са компанията да приключи тази година на загуба общо 40 млн. евро (190 млн. леи). Това излиза наяве от изявление на транспортния министър Лусиан Боде пред румънската телевизия B1TV. Парите би трябвало да бъдат употребявани за преструктуриране на компанията, като с изключение на средствата от Европейска комисия ще бъдат употребявани и 110 млн. евро от държавния бюджет.

" Нещата наподобяват доста зле за Tarom. Ще приключим годината със 190 млн. леи загуба и единствено към 20 млн. евро останали в сметките ни към този миг. Имаме заплащания към Boeing, обмисляме и закупуване на аероплан ATR, за което имаме подписано съглашение, ясно е и че би трябвало да модернизираме флотата ", сподели Боде. Според министъра Tarom има потребност от ясна, добре дефинирана стратегия за преструктуриране.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ще желаеме финансова поддръжка. Вече сме говорили с Брюксел. Компанията не е получавала финансова помощ от 10 години насам ", добави той.

Загубата от 190 млн. леи през тази година ще изтрие относително положителното усещане, което Tarom остави през 2018 година Тогава авиолинията съумя да понижи загубата си до 130 млн. леи по отношение на 170 млн. през 2017 година, само че в този момент ситуацията наподобява още по-лошо. Приходите на компанията за 2018 година са 1.4 милиарда леи, или близо 300 млн. евро, сочат данните от министерството.

През октомври Tarom смени изпълнителния си шеф, а отпред на компанията като краткотраен шеф застана Георге Барбу, който размени Валентин Гвинда. Гвинда не пожела да поеме компанията поради политически скандал, само че съгласно локални издания повода е била във влошеното финансово положение на компанията. Мандатът на Барбу свършва през януари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР