Взривяването на язовирната стена на Нова Каховка в Южна Украйна

...
Взривяването на язовирната стена на Нова Каховка в Южна Украйна
Коментари Харесай

Експерт: Взривеният язовир показва колко слаба е Русия

Взривяването на язовирната стена на " Нова Каховка " в Южна Украйна няма да е преломен миг във войната, споделя военният специалист Кристиан Мьолинг пред немската обществено-правна телевизия АРД. По думите му сега няма нищо несъмнено и тъкмо в този момент осведомителната война влиза в дейната си фаза.

Мьолинг е уверен, че Украйна няма изгода от взривяването на язовирната стена. Докато Русия има, макар и краткосрочна - допустимо е това да забави предстоящото контранстъпление на украинската войска в тази област, която е под контрола на Русия.

" Военно закононарушение "

Относно броя на потърпевшите и починалите в резултат от наводненията, породени от раздраната язовирна стена, военният специалист споделя, че той зависи от това какъв брой бързо е осъществена евакуацията. " В последните месеци неколкократно се е обсъждало, че това може да се случи. Възможно е управляващите да са имали проект за деяние ", споделя специалистът пред АРД.

Това обаче не трансформира обстоятелството, че вероятно ще има жертви и то най-много цивилни. По думите на Мьолинг те ще са жертва на " военно закононарушение ", тъй като " язовирите не трябва да бъдат разрушавани ". Който го прави, " прави военно закононарушение ". " Списъкът за обвиняването в Хага става все по-дълъг ", споделя специалистът пред немската обществено-правна медия.

Украинската атака може въпреки всичко да се случи

Важно е в идващите дни да се наблюдава дали наводненията ще улеснят прекосяването на украинските елементи или ще го затруднят, отбелязва военният специалист. Той обаче е уверен, че това не е някакъв рисков поврат във войната. " Украйна ще продължи със своите военни интервенции, със своята офанзива ", казва Мьолинг. " Русия печели може би малко време, само че не виждам по какъв начин това ще им помогне в действителност. "

Според него изтеглянето на бойците на " Вагнер "  от Бахмут отслабва съветската защита. " В този миг на уязвимост евентуално Русия се пробва да компенсира, взривявайки този язовир, което обаче е изцяло несъответстващо по мащаб деяние ", споделя военният специалист пред АРД.

Ако АЕЦ Запорожие бъде наранена от това деяние, Русия ще изпадне в още по-голяма изолираност, разяснява още Мьолинг. " Всеки, който посегне на нуклеарен материал, няма да се измъкне просто по този начин. " Той прибавя, че за момента за най-голямата атомна електроцентрала в Европа очевидно няма опасност, само че охлаждането на реакторите не би трябвало да бъде спирано.

Спирането на контраофанзивата - по-важно от Крим

Твърди се, че водоснабдяването на Крим, който беше нелегално анексиран от Русия през 2014 година, ще бъде мощно наранено. На въпрос кой има интерес от сходно деяние Кристиан Мьолинг дава отговор пред АРД, че никой няма интерес от това. " А при положение, че се окаже, че фактически Русия е взривила язовирната стена на " Нова Каховка ", това ще е явен знак, че поддържането на водоснабдяването в Крим е по-маловажно за Москва, в сравнение с възпирането на евентуалната украинска контраатака ", добавя специалистът.

Според него е явно, че Русия към този момент не разполага с доста благоприятни условия за деяние. " Русия очевидно не е в положение да ескалира по типичен боен метод, тъй като е много оголена във военно отношение. От друга страна, във войната настоящите лица се пробват да спънат своите сътрудници. Например като основават алтернатива, която принуждава контрагента да изостави действителните си проекти и да реагира на нещо, което не може да бъде подценено. във военно отношение те имат еднократен резултат, който безусловно ще се изчерпи. След това има ново обикновено положение, към което те могат да се приспособят.

От военна позиция това би било еднократен резултат за закъснение на контранстъплението. " Очевидно Русия няма доста разновидности за деяние към този миг ", споделя Мьолинг.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР