ВзглядПредложението на украинския олигарх Игор Коломойски страната му да обяви

...
ВзглядПредложението на украинския олигарх Игор Коломойски страната му да обяви
Коментари Харесай

Фалитът не е страшилище за падналата на дъното Украйна

" Взгляд "

Предложението на украинския олигарх Игор Коломойски страната му да разгласи банкрут, с цел да не се изплаща дългът към Международния валутен фонд (МВФ), провокира необятен отклик. Дали дефолтът е излаз?

Коломойский не за пръв път предлага на Украйна да разгласи неплатежоспособност. Той точи зъби на американците и МВФ, по чието подсещане бе национализирана неговата " Приватбанк " през 2016 година Оттогава олигархът безрезултатно се пробва да анулира тази национализация. Но МВФ заплаши: в случай че това стане,

Киев да не разчита повече на финансова помощ

" Американците и европейците налитат на Коломойски. А той ги тества, като ги предизвика. Щом те поддържат нашата страна, която се намира в най-тежко състояние, дано опростят задълженията. Струва ми се, че това ще е красиво ", твърди шефът на Киевския център за политически проучвания и конфликтология Михаил Погребински. И прибавя: " Що се отнася до думите му (на Коломойски), че Украйна е нужна на Запада единствено с цел да вреди на Русия, това е истина. Щом той приказва намерено за това, значи взривява мостовете с американците, осъзнавайки, че връзките му с тях и отсега нататък ще бъдат неприятни ", добави специалистът.

Президентският консултант по макроикономическата политика Олег Устенко отхвърли предлагането на олигарха за фалит: " Сега въобще не е времето за отвод от съдействие с МВФ. " Той разясни, че президентът Зеленски залага на вложенията, които би трябвало да дадат подтик на икономическия напредък, до момента в който неплатежоспособността ще отреже Украйна от външните финансови пазари. Второ, банкрутът не всеки път значи цялостно опрощаване на задълженията, като цяло те се опрощават единствено на най-бедните африкански страни.

Проблемът е, че съветникът на украинския президент не споделя по какъв начин новото украинско управление счита да се оправи с всичко това. Как то ще притегли повече вложения? Как ще възвърне доверието? И кой ли ще даде на Киев по-евтини заеми?

Вече пет години украинските политици притеглят вложения и покачват доверието към украинската стопанска система. Обаче единствено на думи, на процедура е другояче. Самият консултант на Зеленски признава, че настоящият поток от вложения в страната има " полуживи " темпове. След банкрута техните размери ще паднат до нулата, само че пък страната няма кой знае какво да се губи.

Украйна по общите стопански индикатори от дълго време наподобява на бедна африканска страна, по тази причина Киев би могъл да упорства за цялостно опрощаване на дълга към МВФ, Съединени американски щати и Европейски Съюз. Реструктурирането на комерсиалните задължения може да се извърши още един път и на по-изгодни за Украйна условия, в сравнение с през 2015 година

По данни на МВФ страната е най-бедната в Европа

По Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за 2017 година тя бе задмината даже от Молдова. Нещо повече, по този индикатор тя изостава даже от Северна Африка ($3009 против $2660 в Украйна).

На пръв взор размерът на външния дълг на Украйна не наподобява толкоз огромен - 70% от ВВП на страната. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз държавният дълг не би трябвало да надвишава 60% от Брутният вътрешен продукт на страната. Макар че доста страни живеят с къде по-големи задължения. Дългът на Япония да вземем за пример е 253% от Брутният вътрешен продукт, на Италия - 132%, на Франция покрай 100 %.

Затова казусът въобще не е в държавния дълг. Въпреки че в Украйна той набъбна съвсем четири пъти за 5 години - от 584,1 милиарда гривни при започване на 2014 година до 2,102 трлн. гривни на 30 април 2019 година В доларов еквивалент повишаването е по-малко поради девалвацията на гривната - от $73,1 милиарда до $79,82 милиарда

" Технически това не значи, че банкрутът е неминуем. Рисковете от дефолта и съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт не са толкоз явно свързани, както наподобява на пръв взор. Тази година Киев ще би трябвало да откри $6 милиарда за изплащането на външния дълг и още $3 милиарда за вътрешния. Това е изцяло събираема сума, отчитайки, че златновалутните запаси на страната към края на април се правят оценка на $20,5 милиарда, счита Алексей Антонов от " Алор Брокер ".

С други думи, няма нищо ужасно с дълга на Украйна. Но единствено през 2019 година страната ще би трябвало да похарчи една трета от бюджета за погасяване на дълга, пресметна по-рано министър председателят Володимир Гройсман. Именно от тази година Киев стартира да се издължава на комерсиалните кредитори, които през 2015 година се съгласиха да отсрочат заплащанията по отпуснатите заеми.

Но основният проблем е, че графикът за разплащанията на Украйна е написан до 2045 година Само от 2018 до 2022 година на Украйна ще й се наложи да изплати на задграничните кредитори 1,3 трлн. гривни, или $35 милиарда А идващите 20 години сумите по разплащанията единствено ще нарастват.

Очакваше се, че с помощта на рекомендациите и поддръжката на МВФ към 2019 година Украйна ще извърши икономическо знамение, ще стъпи на крайници и ще стартира да си изплаща сметките. Но знамение не стана. И е доста огромна вероятността идващите 45 години украинците

да работят единствено за изплащането на тези задължения

И ще продължи да прави единствено това, което й кажат специалистите на МВФ, които значително доведоха украинската стопанска система до днешното плачевно положение. Освен това знае се, че техните заеми не стигат до действителната стопанска система на Украйна: като цяло новите заеми отиват за изплащането на старите и попълване запасите на страната. Затова имаме следното: външният дълг в гривни нараства в пъти, само че нито стопанската система, нито популацията виждат това.

Само банкрутът ще анулира и задълженията, и зависимостта на Киев от Запада. Това ще развърже ръцете на украинската власт, която ще може да завърши с спора в Донбас и още веднъж да стартира търговия с Русия и страните от Общността на самостоятелните страни (ОНД, множеството някогашни руски републики - ред.). Именно тези два фактора ще отприщят потока от вложения в страната, за който по този начин мечтае Зеленски.

Фалитът ще бъде извънредно неприятно събитие, само че в кратковременен интервал, а стратегически той може да се трансформира в залог за възраждането на украинската стопанска система, индустрията и благосъстоянието на популацията.

Разбира се, дефолтът ще провокира срив на гривната. Някои приказват за срив на гривната до 100 или даже до 200 гривни за $. Но до такава степен надали ще се стигне. Украинската валута така и така доста е девалвирала. А и украинците претърпяха това през последните пет години под егидата и с финансовата поддръжка на МВФ.

Заради банкрута украинската стопанска система бързо ще падне на самото дъно, само че в случай че се регистрира, че това дъно е единствено на две крачки, нанесеният удар няма да бъде толкоз забележителен, както може да наподобява. Разбира се, страната трябваше от дълго време да се откаже от помощта на МВФ. В този случай в този момент щяха да се видят първите резултати. Колкото по-скоро банкрутира украинската стопанска система, толкоз по-бързо тя ще стартира равномерен развой на възобновяване, освен това в изискванията на политическа и икономическа самостоятелност. За бизнеса това ще значи едно - в случай че му бъде преференциално да продава стоката си на Русия или Казахстан, никой няма да възрази. Важното е да се заплащат налози в хазната и заплата на служащите.

Но малко на брой имат вяра, че Зеленски ще се реши на дефолт. Това е извънредно непопулярна стъпка,

в действителност политическо самоубийство

на което Киев няма да се реши, уверен е Антонов. Украинският икономист Александър Охрименко прави оценка концепцията за банкрута като елементарна провокация от страна на Коломойски: " Той преднамерено слага Зеленски в неловко състояние пред МВФ и Европейски Съюз. " Според него Зеленски не може да разгласи фалит, другояче ще излезе, че той слуша Коломойски, връзката с който президентът опровергава.

Според икономиста страшният проблем за Украйна са сметките за газ, ток и вода, а не задълженията. Парадоксът е, че Украйна може да позволи казуса с високите цени на газа единствено в случай че се отърве от дълговата взаимозависимост от МВФ и възвърне енергийните връзки с Русия. Както е известно, за елементарния украинец хиляда кубически метра газ са по-скъпи от вноса на синьото гориво.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР