Взех обясненията на Иванка Багдатова-Мизова, няма да влизам в подробности.

...
Взех обясненията на Иванка Багдатова-Мизова, няма да влизам в подробности.
Коментари Харесай

Уволнената шефка на фонд Земеделие отричала да има общо с къщата за гости

Взех обясненията на Иванка Багдатова-Мизова, няма да влизам в детайлности. Тя изрично споделя, че няма нищо общо с къщата за посетители, а просто е съдействала да се направи уебсайт и по някаква причина е оставила телефона си. Това сподели пред Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов във връзка оставката на зам.-изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие " Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонният й номер е оставен за контакт в къща за посетители във велинградското село Юндола.
" Важно е да бъде направена инспекция за това дали тя има някаква съпричастност към къщата. Има малко скръбен опит от друга къща за посетители, която неотдавна бе дебатирана ", разяснява Порожанов.
" Къщата за посетители е контрактувана през юни 2010 година в село Юндола в община Велинград с представител Емине Местан. Фирмата е " Тара 2008 ". Одобрените разноски по къщата са 405 000 лв., а дотацията е 283 000 лв., даже не е " тавана ", както регламентът разрешава. Заявката за заплащане е осъществена през 2011 година Преди заплащането къщата е тествана с посещаване на място. Има понижение с към 3000 лв., както на дотацията, по този начин и на самите разноски. Извършен е мониторинг през 2012 година Къщата е работила по предопределение на 17.07.2012 година През 2015 година е излязла от мониторинг ", изясни земеделският министър.
" Притеснителното в съответния случай е съществуването на телефона на зам.-директора на Държавна фирма " Земеделие ". Искам въпреки всичко да отбележа, че Багдатова тогава е била редови специалист в този миг, в никакъв случай директно не се е занимавала с къща за посетители ", уточни Румен Порожанов.
Вчера зам.-изпълнителният шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка поради абсурда с къщите за посетители. Оставката ѝ бе поискана от министъра на земеделието Румен Порожанов по предписание на премиера Бойко Борисов. Причината е информация, че телефонът на Иванка Багдатова-Мизова е разгласен в уебсайт за резервации на къща за посетители " Тара " в с. Юндола. По случая следва да бъде осъществена инспекция.
Междувременно страната наложи наказания за над 10 млн. лева седмица след началото на всеобщата инспекция на къщи за посетители, построени с европейски средства. В рамките на 7 дни са тествани над 110 обекта, което се равнява на към 18% от издигнатите по Програмата за развиване на селски региони (ПРСР) 746 къщи за посетители. За 32 от тестваните обекти има искане за цялостно възобновяване на сумите, а за другите – отчасти възобновяване или финансова промяна.
Акцията стартира по заповед на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров, като ще бъдат тествани безусловно всички къщи за посетители, издигнати у нас с европейски средства. Това са над 700 плана, като всеки от тях е финансиран с до 200 000 евро.
Проверката на къщите за посетители, издигнати с европейско финансиране, започва, откакто прокуратурата стартира инспекция и повдигна обвиняване на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев за източване на еврофондове. Той е упрекнат, че в интервала 2013-2015 година дружно с 25-годишната Ана Димитрова са показали пред държавни институции погрешни сведения за създаване на къща за посетители край Сандански.
Манолев подаде оставка като заместник-министър на стопанската система на 17 април поради стартиралата инспекция на Върховната касационна прокуратура за корист с европейски средства. Разследването стартира поради обява на " Биволъ ", доказана и от Actualno.com в която се твърди, че той е построил частна вила с минерален басейн посредством асимилиране на средства от европейски план.
На 24 април основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Групово дело " Национална полиция " да ревизира всички планове за създаване или модернизиране на къщи за посетители, финансирани от Европейския аграрни фонд. Сред проверяваните е и лидерът на евролистата на " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР