Взаимни обвинения за позициите по въпроса за името на Македония

...
Взаимни обвинения за позициите по въпроса за името на Македония
Коментари Харесай

Нови скандали в Атина заради името на Македония

Взаимни обвинявания за позициите по въпроса за името на Македония си насочиха министър председателят на Гърция Алексис Ципрас и водачът на най-голямата опозиционна партия Нова народна власт Кирякос Мицотакис по време на дебатите в Народното събрание, отдадени на предлагането на опозиционната партия за формиране на комисия за следствие на трима министри от държавното управление на СИРИЗА за вероятно присъединяване в абсурда „ Новартис “, написа доближеното към бившето управление на ВМРО-ДПМНЕ македонско издание „ Курир “, представено от Фокус.
Според кореспондента на МИА в Атина, макар, че външната политика въобще не е била измежду тематиките в дневния ред на сесията на гръцкия парламент в четвъртък, не са останали незасегнати и настоящите въпроси, като разногласието за името на Македония и гръцко-турските връзки. Мицотакис е обвинил гръцкото държавно управление, че няма единна позиция за името, до момента в който Ципрас е дал отговор, че Нова народна власт е отстъпила от националната линия и е повторил още веднъж позициите на Гърция в диалозите със Скопие. „ Още от началото ви казахме, за какво влизате в този диалог, когато нямате гаранции, че ще се извърши минимално нужното авансово изискване, с цел да има взаимноприемливо решение, а това е смяна на Конституцията. Първо ни се смеехте, а по-късно дойдохте на нашето мнение.
А в този момент, господин Заев ще излезе с огромна храброст, с цел да изиска смяна в гръцката конституция, като отговор на това, което ние му казахме “, е декларирал Мицотакис, съгласно цитата на МИА. Ципрас е декларирал, че въобще не е трансформирал позицията си и е имал възприятието, че гръцките настройки в действителност са националната линия в договарянията, подкрепяни от Нова народна власт. „ Търсим решение в основния, значим въпрос на името на прилежащата страна с две съществени предварителни условия: комплицирано име, erga omnes, а erga omnes, явно значи, че то не може да бъде erga omnes единствено за външна приложимост, а и за вътрешна приложимост, което значи и смяна в конституционното име “, отговори гръцкият министър-председател, разяснявайки, че след митингите опозиционната партия е трансформирала позицията си за комбинирано име.
Мицотакис разкритикува Ципрас и заради това, че в диалозите въобще не е присъединил и партиите от опозицията, а вместо това гръцкият министър председател избра първо да се срещне с македонския си сътрудник. „ От първия миг бихте могли да включите опозиционните партии, само че не сте го създали. Първо разговаряхте с министър-председателя на Скопие, а след това говорихте с опозиционните партии. Съзнателно разделихте гръцкия народ, а след това обвинихте и всички наши сънародници, които стачкуват по тези аргументи и поради чувствителността по въпроса за Македония, съвсем всички ги характеризират като ултра- националисти, като фашисти, представихте ги като навалица “, съобщи водачът на Нова народна власт.
Ципрас отговори, че още преди срещата със Заев гръцките позиции са били ясни, а като образец за диалози на премиерско равнище, без да бъде авансово известена опозицията, уточни срещите на Груевски и Папандреу преди осем години. Председателят на гръцката опозиционна партия още веднъж упрекна държавното управление, че има две позиции по въпроса, защото съдружният сътрудник Независими гърци не е склонен с формалната позиция. Мицотакис добави, че когато външният министър Никос Коцияс и министърът на защитата Панос Каменос имат разнообразни позиции, това не е "сериозен облик на държавно управление ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР