Вулканът Пакая, близо до столицата на Гватемала вече е със

...
Вулканът Пакая, близо до столицата на Гватемала вече е със
Коментари Харесай

Вулканът Пакая в Гватемала, застрашаващ няколко селища, постепенно затихва

Вулканът Пакая, покрай столицата на Гватемала към този момент е със затихваща интензивност, която в продължение на съвсем три месеца застрашаваше град Патросинио и други близки селища, съгласно Института по вулканология, оповестява Би Би Си.
Понастоящем има слаби изригвания, малко пепел, щедро пари и серни газове ", изясни на конференция Емилио Барилас , представител на Института по вулканология.
" Реките лава не демонстрират прогрес в никаква посока " през последните дни, сподели той в изказвания.
„ Въз основа на гореизложеното се афишира, че етапа на изригване, почнала предишния 5 февруари е завършила “, сподели Барилас.
През това време са регистрирани най-малко две дузини изригвания, които заплашваха да унищожат популацията на населено място, в което живеят 500 фамилии.
Вулканът Пакая, ситуиран сред департаментите Ескуинтла и Гватемала, в югозападната част на централноамериканската страна, стартира да бълва реки от лава, която се приближаваше все по-близо до град Патросинио и също застрашаваше село Сан Хосе ел Родео.
Този петък се организира нова незабавна среща на жителите на Патросинио. Тъй като достигането на лавата до домовете им изглеждаше „ съвсем неудържимо “, по-голямата част от жителите желаеха проект за евакуация, изяснява пред Би Би Си Карлос Донис, президент на локалния Съвет за развиване на общността.
" Търсим най-хубавия метод да напуснем домовете си и да се координираме, само че до момента управляващите не са ни показали тактика за незабавни дейности ", споделя той.
Кварталният водач признава, че изоставянето на Патросинио би означавало „ загуба на всичко “ за доста от тях, само че споделя, че в този миг не виждат друга опция.
Повечето поданици на селището работят във заводи, които са ситуирани в покрайнините му.
80% от жителите на града, споделя Донис, нямат къде да отидат и по тази причина молят държавното управление на Гватемала за помощ.
Вулканът Пакая е висок повече от 2500 метра. Той стартира да изхвърля лава от една от своите пукнатини и да бълва пепел и пушек от кратера си преди два месеца и половина.
Тези феномени „ могат да бъдат доста месеци или години, в които вулканът изхвърля лава и той се движи с към 5 или 10 метра дневно , до момента в който доближи селищата “, изяснява Хино Гонсалес, вулканолог, който работи за организацията „ Вулкани без граници “.
Експертът показва, че това събитие е " доста постоянно " за Пакая и напомня, че сходно или даже по-силно изригване се е случило през 2010 година
" Говорим за един от най-активните вулкани в Гватемала и е предвидимо в даден миг потокът от лава, който бълва, да доближи до селищата ", споделя той.
Експертът показва, че активността на Пакая наподобява на Фаградалсфял в Исландия, който също има пукнатини, които изхвърлят поток от лава.
Националният координатор за надзор на бедствията в Гватемала удостовери, че реализира непрекъснат мониторинг на напредъка на лавата и координира с популацията възможна заплаха. От там оповестяват, че потокът не се е нараснал от петък.
 Вулкан изригва в Гватемала (ВИДЕО НА ЖИВО) Вулкан изригва в Гватемала (ВИДЕО НА ЖИВО)
Властите в Гватемала следят увеличението на еруптивната интензивност и приключването на лава от вулкана Пакая, ситуиран на 20 километр...
Националният институт по сеизмология, вулканология, метеорология и хидрология на Гватемала посочи, че потоците от лава са достигнали на към 370 метра от първите селища и че са засегнали някои плантации за кафе. Посочва се, че обсегът на магмата към този момент доближава 3,7 километра дължина.
В края на февруари управляващите започнаха интервенции за евакуация на туристи, в националния парк, който е по скатовете на вулкана.
В покрайнините на планината се намират 22 града с 20 000 души население , измежду които най-застрашени са Патросинио и Сан Хосе ел Родео, където живеят 50 фамилии.
Пакая е един от трите настоящи вулкана в Гватемала дружно с Фуего и Сантиагито. На територията на страната има 32 вулканични планини.
През юни 2018 година се случи покруса заради изригването на Фуего, при която най-малко 200 души починаха и повече от 100 изчезнаха безследно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР