Ву Мингрен е студент, има бакалавърска степен по археология. Интересите

...
Ву Мингрен е студент, има бакалавърска степен по археология. Интересите
Коментари Харесай

Бог или дяволът?

Ву Мингрен е студент, има бакалавърска степен по археология. Интересите му варират от „ стандартни “ до „ радикални “ тълкования на археологически - текстови и картинни данни.
„ Вярвам, че интелектуалната ангажираност на бранителите от двата края на спектъра би послужила за възстановяване на нашето схващане за предишното ", написа той. Предлагаме ви текста на Мингрен за един от най-мистичните обекти в България. Нека забележим „ Очите на Бога " през очите на един чужденец. 
Пещерата Проходна е естествена пещера, ситуирана в Северна Централна България, край Карлуково. Тази пещера е известна туристическа атракция заради една прелюбопитна естествена специфичност в пещерата - две дупки с форма на очи в централната x камера. Местните поданици назовават този скален феномен „ Очите на Бога “. Има и друга версия на названието - „ Дяволските очи “.През 1962 година пещерата Проходна получава статут на естествена забележителност. В нея са снимани разнообразни филми като най-известният от тях е „ Време разделно " (1988 г.)

Преминаване през пещерата Проходна

В пещерата Проходна може да се проникне през един от двата и входа. Главният вход е с височина 45 метра (147,64 фута), а дребният - с размери 35 метра (114,83 фута). Проходна е най-голямата проходна пещера в България. Освен това, поради височината на Главния вход се е трансформирала в привлекателна дестинация за скокове с бънджи.

Разстоянието от Главния до дребния вход е единствено 262 метра (859,58 фута). Понякога пещерата се разказва като натурален скален мост. Човек може елементарно да премине от единия завършек на този мост до другия. Тъй като хората могат елементарно да прекосят цялата пещера от единия до другия край, тя е получила името „ проходна “. Пешерата е била населявана от хора в предишното. За това свидетелстват археологически остатъци от неолита и халколита.

Очи, които плачат и светят

Пещерата Проходна е ситуирана в Искърското дефиле, на към 2 км (1,24 мили) от село Карлуково и на 112 км (69,59 мили) от българската столица София. Тази част на страната се намира в един от най-големите карстови региони в България и заради това пещерата Проходна е класифицирана като карстова пещера.
Карстът се образува, когато разтворимите скали (включително доломит, гипс и варовик), които образуват основата, се разтварят от слаби киселини, естествено присъстващи в дъждовните и подпочвените води. В Проходна, разтварянето на скалите е станало по подобен метод, че на тавана на централната камера на пещерата са се образували две дупки. Тези дупки, които са с форма на бадем и симетрични.



Човешкото въображение може да направи няколко стъпки по-далеч във връзка с „ Божиите очи “. Например, когато вали, вода се просмуква през дупките. Ако гледаме от избран ъгъл пороя, не е мъчно да си представим, че дъждовните вади, стичащи се по стените на пещерата, са сълзи и че очите „ плачат “. С течение на времето, струята на дъждовната вода е образувала линии по стените на пещерата. Човек би могъл да си показа тези линии като оформящи брадата на възрастен мъж.В други случаи снопове светлина навлизат в пещерата през „ очите “. Това се вижда от входовете и дупките наподобяват като светещи очи, гледащи от тъмнината на пещерата. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР