Ледено легло“ се нарича тази великолепна снимка на полярна мечка,

...
Ледено легло“ се нарича тази великолепна снимка на полярна мечка,
Коментари Харесай

Полярен мечок спечели наградата People`s Choice

„ Ледено легло “ се назовава тази превъзходна фотография на полярна мечка, спяща върху айсберг, който се носи в мразовитите води. Неин създател е Нима Сарихани и той е победител в годишния конкурс за фотографи на дивата природа като завоюва премията „ Избор на публиката “. 
25 изображения участваха във финала на конкуренцията за тазгодишната премия People's Choice. Те получиха рекорден брой гласове – над 75 000 фенове на фотографията и природата от цялостен ​​свят. С най-вече гласове английският фен фотограф Нима Сарихани е тазгодишния победител.
Директорът на Природонаучния музей в Лондон доктор Дъглас Гър съобщи: „ Трогателното изображение на Нима ни разрешава да забележим хубостта и крехкостта на нашата планета. Неговият дразнещ размисъл в облик е блестящо увещание за връзката сред едно животно и неговото местообитание и служи като образно показване на пагубните въздействия от стоплянето на климата и загубата на местообитания “.
След три дни търсене на полярни мечки през гъста мъгла край норвежкия архипелаг Шпицберген, изследователският транспортен съд Nima решил да промени курса си и се насочил към мястото, където към момента имало малко морски лед. Тук срещнали две полярни мечки. Малко преди среднощ младият мъжки се качил на дребен айсберг и със мощните си лапи и нокти го издърпал и издълбал в него легло за себе си. Нима уловил момента, в който мечокът се унася в сън.
Нима споделя: „ За мен е огромна чест да печеля тазгодишната премия People's Choice за WPY, най-престижното съревнование за снимка на дивата природа. Тази фотография провокира мощни страсти у доста от тези, които са я видели. Въпреки че изменението на климата е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, уповавам се, че тази фотография също вдъхва вяра – към момента има време да оправим бъркотията, която причинихме “.
Сред четирите високо оценени финалисти, които също очароваха феновете на дивата природа по целия свят, са „ Щастливата костенурка “ от Цахи Финкелщайн (завладяващо взаимоотношение сред Балканска блатна костенурка и северно лентово водно конче) и „ Жужене на скорци “ от Даниел Денцеску. В „ Споделено родителство “ на Марк Бойд виждаме две лъвици, които отглеждат дружно потомството си, а във фотографията на Аудун Рикардсен са увековечени две медузи, осветени от полярното зарево във фиорд в Норвегия.

За да изберат 25-те финалисти, специалистите от интернационалното жури са разгледали съвсем 50 000 изображения, изпратени за присъединяване в 59-о издание на конкурс „ Фотограф на дивата природа на годината “.
Конкурсът е учреден през 1965 година от списание BBC Wildlife, тогава наречено Animals. Природонаучният музей в Лондон през 1984 година основава надпреварата, както то е известно през днешния ден. Наградените снимки са изложени в специфична експозиция, която по-късно потегля на турне из разнообразни музеи по естествена история по света.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР