Второто поколение Skoda Octavia (заводско обозначение A5), което се появи

...
Второто поколение Skoda Octavia (заводско обозначение A5), което се появи
Коментари Харесай

Основни недостатъци при употребявана Skoda Octavia

Второто потомство Skoda Octavia (заводско означение A5), което се появи през 2004 година, е доста по-голямо, по-просторно и по-добро от своя предходник. Междуосието беше удължено, кормилната рейка - електрифицирана, а задната полузависима греда беше сменена с пълноценно многоточково окачване.

През 2008 година се организира огромен рестайлинг. Сменени бяха фарове, решетка, брони и предни калници. Отзад бяха заменени главните светлини, а в кабината се появиха нови принадлежности, блок за ръководство на микроклимата и други детайли.
Каросерия: прекомерно слаба багра `Основни

Octavia има доста деликатна каросерия, тъй че за предпочитане са по-свежите разновидности. Защото колкото по-стара е колата, толкоз повече проблеми ще има с боята, а след това ще се появят и тези, свързани с каросерията. И положителното поцинковане няма да ви избави. Малък е шансът да намерите кола без пребоядисвани елементи. Но Octavia в багра металик страда в по-малка степен - там боята е малко по-дебела.
Салон: по-евтино с плат, само че по-лошо `Основни

От салона съвсем няма недоволства. Но проблеми се появяват при колите с най-обикновената платнена тапицерия. Иизносените подлакътници, кожа на кормилото и скоростния лост са първите, които се появяват още преди 100 000 км пробег. Ел. системата също страда от всякакви дефекти. Климатичното ръководство се характеризира с най-вече недостатъци, тъй че на всеки 5-6 години ще имате потребност от предпазен обзор от добър електротехник. Проблемен е и кабелният вързоп сред А-колоната и шофьорската врата. При скъсано окабеляване централното заключване, ръководството на огледалата и електрическите прозорци не работят.
Зимни проблеми
Фаровете би трябвало неотложно да бъдат полирани и облепени с фолио, в противоположен случай ще би трябвало непрекъснато да полирате. При студено време лед постоянно се намества под педала за газта на пода и пластмасовата панта се счупи.
Мотор 1.6: колектор на проблеми и разнообразни дребни неща
Бензинов атмосферен елемент 1.6 от серията EA827, се характеризира с прилична работа, само че има проблеми с впръскването, а дроселната клапа би трябвало да се почиства от време на време. А колекторът е пластмасов. След 7-8 години пластмасата се напуква и моторът стартира да употребява въздух през пукнатините. Цените за нов са доста високи. Няма смисъл обаче да вземете употребен, защото няма гаранция, че частта ще бъде друга от вашата.
`Основни

На всеки 100 000 км пробег е належащо да промените ангренажния ремък с всички свързани ролки, в това число помпата на охлаждащата течност. И е по-добре да промените проводниците и модула за запалване по едно и също време.

Настоящите уплътнения на коляновия вал и тези на клапаните са непрекъснати спътници на проблеми на възрастта. И разходът на масло се усилва, само че не е причина за незабавен ремонт. Най-често декарбонизирането или подмяната на гумички на клапаните ще помогне.
Двигател 1.4 TSI: 300 хиляди с положително обслужване
Това устройство е оборудвано с ненадеждна верига за синхронизация, която рядко изкарва над 80 000 км. Към нея е прикован и слаб обтегач без стопер, който от време на време отгазва и веригата става хлабава.

През 2012 година бяха заменени веригата, зъбните колела и капака, само че казуса със обтегача си останаха. Ако се забележи липса на антифриз, би трябвало неотложно да ревизирате колектора, в противоположен случай може бързо да се стигне да главен ремонт на мотора.

На Octavia с мотор 1.4 TSI би трябвало непрекъснато да следите равнището на антифриза. Но както сподели практиката, осъвремененият мотор 1.4 може да измине 300 000 км, само че би трябвало навременно следене на положението му и постоянно обслужване

При идващото потомство, моторът с номер 264264, буталата бяха заменени още веднъж и дебелината на първия компресионен пръстен беше увеличена. Но още веднъж казусът си остана. И едвам третото потомство на Octaviа ​​най-накрая получи бутала с най-ефективния спретнат трикомпонентен пръстен за обиране на маслото.

Ако казусът с разхода на масло е позволен от предходния притежател, би било хубаво да се знае коя версия на буталата е инсталирана. Ако не, би трябвало да потърсите добър сервиз. Основното нещо е да не отлагате търсенето на повода за нарасналата консумация на масло за по-късно.

Повишен разход на масло може да бъде предизвикан и от особеностите на работата на системата за вентилация на картера. Често там се натрупват отлагания, а с възрастта, в допълнение, износената клапа стопира да работи. И маслото стартира да изтича през уплътнението на коляновия вал, през капака на клапаните, през кутията за синхронизация. За да предотвратите това, би трябвало постоянно да почиствате вентилацията.

Octavia с мотор 1.8 и DSG7 от първите издания са най-неуспешните модификации. И до през днешния ден този мотор по време на поддръжка и ремонт коства доста повече от 1.4-литровия вид. За да се избегне главен ремонт, обтегачът на ангренажната верига би трябвало да нов, от последните разработки - остарялата версия може да докара до отскачане на веригата.
`Основни

Помпа за охлаждаща течност и термостат устоят към 6 години. Ако пропуснете да ги промените ще се стигне до приключване на антифриз и ще се случат проблеми - серията EA888 е доста термично натоварена. Плюс това, постоянно запушена вентилация на картера, балансиращи валове, които бързо се отхвърлят при липса на смазка и всмукателен колектор, би трябвало да се почистват постоянно. Много капризна у и маслената помпа.
Скоростни кутии
При 5-степенните механични скоростни кутии, с пробег над 150 000 км, нормално се чупят лагерите на вала, до момента в който при 6-степенните скоростни кутии диференциалът може да " залепне " - при положение, че притежателят обича да потегля внезапно. А ситуацията с роботите DSG: не е толкоз ужасно.

Зад абревиатурата DSG има няколко изцяло разнообразни кутии. В нашия случай приказваме за DQ200 - постоянно се назовава " суха " поради чифт сухи съединители. Пикът на страха от кутии DQ200 (или DSG7) пристигна през 2012-2013 година Тези проблеми обаче бяха отстранени и в този момент няма специфични проблеми с този робот. Ако е имало такива, то те към този момент са отстранени.
`Основни

Един и половина милиона коли попаднаха в сервизна акция, като бяха сменени маслото, обновен беше софтуера и неведнъж бе променян материала на накладките на съединителя. Чехите завършиха дизайна на превключващия механизъм и преработиха шлиците на изходящите валове. И през 2011 година приключи тази сериозна проверка на цялата трансмисия. И въпреки всичко шестстепенната Aisin автоматизирана трансмисия е по-здрава и надеждна, без прищявки и странности. Но наложително изискване при нея е чисто масло и положително изстудяване.
Задвижването на всички колела е без изненади
В многодисков съединител Haldex е целесъобразно да сменяте маслото на всеки 60 хиляди км. Още по-добре - на 40 000 км. И следете положението на филтъра, кардана и задвижванията. Средно съединителят изминава към 250 хиляди км без проблем.
Шаси и окачване
Първото потомство на Octavia ​​имаше проблематично задно окачване. Гумено-металните тампони устояха най-много петдесет хиляди км, а по-често - единствено 30-40 хиляди км. Рестайлингът подреди колите с нов вид тампони, които изкарват 100-120 хиляди км.
Какъв е изводът?
Това е кола за " " спестовни " фенове на спокойното шофиране, а съветът ни е да изберат бавният, само че потвърден атмосферен 1.6-литров мотор. 1.8 турбо моторът е по-енергичен, само че възможностите да получите планина от проблеми по пътя са прекомерно огромни. Версиите с 1.4 турбо не са неприятни, само че единствено в случай че са свежи и добре поддържани. При скоростните кутии въпреки всичко механичните са за предпочитане. А най-важна е годината - колкото по-нова е Octavia-та, толкоз по-добре. А какви екземпляри от модела и за какъв брой пари се продават у нас, можете да видите .
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР