Второто освобождение“ е документален филм за съветската окупация на България

...
Второто освобождение“ е документален филм за съветската окупация на България
Коментари Харесай

Документалният филм "Второто "освобождение" - поуки от историята или защо трябва да си спомним историята


" Второто " избавление “ е документален филм за руската окупация на България от есента на 1944 година до зимата на 1947 година.
" Когато правихме този филм, взехме решение, че т ой ще е напълно и само единствено от летописи и документи . В него няма нищо друго ". Това акцентира в изявление за предаването " Хоризонт до обед " режисьорът на кино лентата Светослав Овчаров :

" Ние се занимаваме с това да сложим тези документи в избрания подтекст на времето, а публиката би трябвало да си направи изводите сама ".

" Трите години, в които България е окупирана от Червената войска, донасят най-голямата продоволствена, икономическа, финансова и политическа рецесия в новата българска история ", разясни историкът проф. Евелина Келбечева :

" Този списък, който ние отворихме с професор Овчаров и със съдействието на доцент Михаил Груев от Държавна организация " Архиви “, в действителност са документи на Съюзническата комисия, които дълго във времето са отлежавали в архива на Министерство на външните работи и ние в действителност сме първите, които отворихме този списък и го направихме обществено притежание посредством този филм ".

" Отношението на Русия по отношение на България постоянно е било отношение на господарство и на снизходително покровителствено предпочитание да си мълчим и да изпълняваме това, което ни се каже. Всяко друго държание постоянно е било наказвано ", уточни още режисьорът на кино лентата.

Цялото изявление с проф. Евелина Келбечева и Светослав Овчаров можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР