Вторият най-висш съд на Европейския съюз потвърди решението от 2018

...
Вторият най-висш съд на Европейския съюз потвърди решението от 2018
Коментари Харесай

Съдът потвърди антитръстовото споразумение с Газпром за цените на газа в Европа

Вторият най-висш съд на Европейския съюз удостовери решението от 2018 година, което разреши на съветския газов колос " Газпром " да уреди дългогодишно антитръстово следствие, без да заплаща санкция, оповестяват " Ройтерс " и money.bg.

Още през 2018 година Европейската комисия, която съблюдава за спазването на разпоредбите за конкуренция в Европейски Съюз, одобри отстъпките на съветската компания, които включват заричане да реформира ценообразуването си в осем страни, в това число България, както и да разреши на съперниците си да вземат участие на пазарите в Източна Европа.

Това разреши на компанията да избегне санкция, която можеше да бъде до 10% от световния й оборот.

Полският й съперник PGNiG, полското държавно управление и някои източноевропейски страни разкритикуваха съглашението, че е прекомерно меко по отношение на " Газпром ", съпоставяйки го с големите антитръстови санкции на Европейски Съюз за американския софтуерен колос Гугъл.

" Газпром " усилва газа за Европа за първи път от два месеца

Към 1 февруари поръчката за пренос през Украйна възлизаше на 107,7 млн. куб. м

PGNiG оспори съглашението в основания в Люксембург Общ съд и също по този начин изиска от съда да анулира отхвърлянето на Европейска комисия на жалбата му за хипотетични злоупотреби на " Газпром ".

" Общият съд намира, че обжалваното решение не е опорочено от нито една от процесуалните или материалноправни неточности, посочени от жалбоподателя " , сподели съдът.

Съдиите обаче отхвърлиха решението на Европейска комисия да отхвърли жалбата на PGNiG против " Газпром ", заявявайки, че тя не е спазила процедурните права на компанията.

" Газпром " взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда съветският енергиен монополист няма да поръчки за газ през Полша за Германия

" Решението на Общия съд значи, че Европейската комисия би трябвало да преразгледа жалбата на PGNiG " , написа в Twitter основният изпълнителен шеф на PGNiG Павел Маевски.

" Надяваме се, че Европейската комисия ще се възползва от опцията, предоставена от днешното решение, с цел да предприеме решителни дейности против нарушаванията на закона за конкуренцията от " Газпром " , добави той.

По време на първичното решение през 2018 година компанията приветства решението, наричайки го " най-разумният резултат за положителното действие на целия европейски газов пазар ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР