Втория международен конкурс за млади оперни певци - тенори, Гласът

...
Втория международен конкурс за млади оперни певци - тенори, Гласът
Коментари Харесай

Гласът на Камен събира за втори път млади тенори

Втория интернационален конкурс за млади оперни артисти - тенори, " Гласът на Камен " провеждат Държавната опера в Стара Загора, Фондация " Камен Чанев " със съдействието на Сдружение с нестопанска цел " Настоятелство на Старозагорската опера ". Той ще се организира от 20 до 27 август в два професионални тура пред интернационално жури, представящи " Гласа " като музикален гений, и трети тур с фокус персоналното обръщение на актьора, в който участниците се правят оценка от публиката.
Конкурсът е неповторим по рода си и е единствено за тенори, български и задгранични жители на възраст сред 22 години (навършени) и 40 години. Председател на журито е международно приетият аржентински реализатор, диригент и композитор Хосе Кура.
По правилник младите оперни артисти - тенори, от страната и чужбина могат да се записват за присъединяване в период до 1 юли в интернет уеб страницата https://kamenchanev.org/. Конкурсът ще се организира в два тура по реда на авансово изтеглен чоп (20 август). Всички произведения ще се извършват на истинския език и в акомпанимент на пиано. На първия тур (21, 22 август) претендентите се явяват с две арии - първата по техен избор, втората - по желание на журито от препоръчаните от претендента арии. На втория тур (24, 25 август) - с две арии: първата по желание на претендента, втората - от репертоара на Камен Чанев. Първият и вторият тур се организират без аудитория.
На третия тур " Артистът и градът " претендентите се състезават за вота на публиката, като имат опция да създадат избор по какъв начин да показват своята артистична характерност - с песен от опера, мюзикъл или оперета, национална ария, известна ария или такава, която най-добре показва тяхната национална еднаквост. В третия тур имат право да вземат участие всички, без значение дали са се класирали за финала на състезанието. За планувания отвън конкурсната стратегия трети тур, който ще се организира на особено построена сцена пред Община Стара Загора, входът за публиката е свободен.
Гала концертът на лауреатите ще се състои на 27 август от 21 ч. на Античния конгрес " Августа Траяна " с оркестъра на ДО - Стара Загора, под диригентството на Хосе Кура. Входът за публиката е с билети.
Авторитетното интернационално журито, което ще прави оценка участниците в състезанието включва Хосе Кура (тенор, диригент, композитор), Таня Иванова (сопран, основател на Фондация " Камен Чанев " ), Красимира Стоянова (сопран, Камерзенгерин на Виенската държавна опера), Веселина Кацарова (мецосопран, Камерзенгерин на Виенската държавна опера и на Баварската държавна опера, артистичен шеф на Държавна опера - Стара Загора), Калуди Калудов (тенор, вокален педагог), Алекс Григорев (импресарио - TACT Artists Management), Огнян Драганов (режисьор, шеф на ДО - Стара Загора), Рафал Яниак (диригент, артистичен шеф на Театър Виелки в Лодз, Полша), Владимир Кираджиев (диригент, професор по диригентство във Виенското висше учебно заведение по музика и театрални изкуства), Лука Черета - ръководещ шеф World Entertainment Company Hungary Kft.
Музикалният акомпанимент е в ръцете на опитните и интернационално приети корепетитори Вяра Шуперлиева и Урош Угаркович.
Организаторите на състезанието са планували първа, втора и трета премия, както и специфични награди: на Държавната опера в Пловдив - контракт и присъединяване в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; на Театър Виелки в Лодз, Полша - контракт и присъединяване в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; Награда на Държавната опера в Стара Загора - " Камен Чанев. За почтеност в изкуството " и контракт за присъединяване в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; Награда на Симфоничен оркестър - Сливен - Концерт в родния град на Камен Чанев - Сливен.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР