Втори преврат за две години и половина бе извършен в

...
Втори преврат за две години и половина бе извършен в
Коментари Харесай

Армията в Судан отново взе властта и обяви извънредно положение, но не отложи изборите

Втори прелом за две години и половина бе осъществен в Судан тази заран. Досега управлявалият Суверенния съвет за делба на властта сред цивилни и военни Абдел Фатах ал Бурхан удостовери, че както съветът, по този начин и държавното управление са разпуснати, множеството министри - задържани за потъпкване на договореностите, подготвящи почвата за прехода към народна власт.

В Судан работи изключително състояние. По-рано министър председателят Абдаллах Хамдок бе арестуван и подложен под домакински арест, а по-късно - отведен на незнайно място.

В столицата Хартум и другаде е пресечен интернет, има срив в телекомуникациите, оповестява се и за проблеми с електроснабдяването. Въпреки това в медиите и обществените мрежи се появяват фрагменти със стотици протестиращи, излезли, с цел да покажат съпротивата си против дейностите на армията. Съобщава се за ранени в конфликти с военните.

Организацията на експертите в Судан, която бе главен уредник на първите митинги против предходната власт през 2019 година, приканва за всеобщи демонстрации, с цел да се избегне връщане към цялостното военно ръководство.

المتحدث السابق باسم تجمع المهنيين السودانيين محمد الأسباط: الوثيقة الدستورية لا تعطي المكون العسكري الحق في إقالة الحكومة

- العربية (@AlArabiya)

В последните дни напрежението в страната се усилва макар знаците на последователно икономическо усъвършенстване (с рекордна инфлация и недостиг на съществени стоки) и самодейност на Съединените щати, която целеше да се оправи с разликите сред ръководещите. Цивилни и военни съуправляваха според така наречен парламентарен документ за подготовка на страната за избори през 2023 година

В събота и неделя в страната бе Джефри Фелтман, делегат на Съединени американски щати за Африканския рог, който по-късно загатна в " Туитър ", че боен прелом би могъл да сложи под въпрос продължаването на американските помощи за Судан. Отношенията сред Хартум и Вашингтон бяха в дълбока рецесия десетилетия наред, а Съединени американски щати смятаха Судан за страна, спонсор на тероризма (това бе режимът, приютил в началото Осама бин Ладен през деветдесетте години). Американското посолство изиска всички настоящи против прехода към цивилно държавно управление да подадат оставка. Френският президент Еманюел Макрон изиска министър председателят Хамдок неотложно да бъде освободен.

След две години на власт

Военните смъкнаха напролет на 2019 година и управлявалият три десетилетия като автократ Омар ал Башир, търсен за геноцид от Международния углавен съд. Това стана след многохилядни демонстрации из страната, свързани частично със задълбочаваща се от месеци икономическа рецесия.

В резултат - и след дълги митинги на политически организации и гражданското общество - бе образуван и Суверенният съвет, в който цивилни и военни си разделят властта до края на либерален преход с дълготрайност три години и половина.

С изказването на Бурхан обаче и съветът, и държавното управление, подготвящи изборите в страната с население 43.8 млн. души, са разпуснати.

Министерството на информацията, което, наподобява, към момента е под контрола на последователи на ползващия се с относителна поддръжка технократ Хамдок, назова протичащото се " прелом " и прикани за опозиция, като увери, че сваленият министър председател желае същото.

 Армията в Судан още веднъж взе властта и разгласи изключително състояние, само че не отсрочи изборите
© Скрийншот, YouTube

Според военачалник Ал Бурхан военните не считат да държат властта, а да провеждат " подобаваща среда " за политическите партии и с цел да могат те да вземат участие в избори. " Никоя партия или организация няма да наложи волята си на Судан, " нито да трансформира прехода в политически междуособици, той. Изборите, счита Бурхан, би трябвало да се състоят в период и това ще е юли 2023 г.; просто ще ги провежда " без значение държавно управление ".
Това стана в миг, когато Ал Бурхан трябваше да съобщи властта в Суверенния съвет на граждански. Това бе и съществена договореност, реализирана сред военни и цивилни, с правенето на " конституционния документ ", който по думите му държавното управление е потъпкало.

Известна бе поддръжката на Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за Ал Бурхан. Би Би Си като евентуално поддръжката им да е повлияла за решението да се вземе властта.
Миналия месец имаше опит за прелом на сили от лагера на Башир и още тогава изплува напрежението измежду ръководещите. Между цивилни и военни във властта, само че и в редиците на самите цивилните, се задълбочаваха несъгласията по редица въпроси - от стопанската система до това дали и по какъв начин представители на предходния режим и на армията да понесат правосъдна отговорност за убийства и други закононарушения по времето на Башир и на последвалите митинги (повече ).

Недоволството в Хартум

Оспорвана бе и ролята на Силите за бърза поддръжка - паравоенни формирования, появили се като част от милициите Джанджауийд, които Международният углавен съд свързва с акция за геноцид в Дарфур при започване на века. Силите за бърза поддръжка, по информация на очевидци на " Ройтерс ", са ситуирани дружно с военните по улиците на Хартум и лимитират напредването на суданците.

Според Би Би Си и " Ал Джазира " " тежко въоръжени " военни са ситуирани в столицата.



Сривът на връзките, наподобява, не е цялостен, защото в обществените мрежи от време на време се появяват в Хартум и другаде, които не желаят връщането на военните. Кадрите в записа над този параграф са, съгласно телевизия, от региона пред централата на суданската войска.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР