Втори пореден месец НСИ отчита дефлация. За април потребителските стоки

...
Втори пореден месец НСИ отчита дефлация. За април потребителските стоки
Коментари Харесай

След март НСИ отчете дефлация и за месец април

Втори следващ месец Национален статистически институт регистрира дефлация. За април потребителските артикули са поевтинели приблизително с 0.6%. Същото равнище дефлация бе регистрирано и през март. Така от началото на годината общото повишаване на живота също е негативна големина - минус 0.3%, а по отношение на април м.г. инфлацията е понижава до 1.8%.

През април най-сериозно падане на цените има при горивата. Сривът на цената на петрола, който предишния месец доближи негативни стойност за лекия американски недопечен нефт, у нас се отразява с поевтиняване на най-масовия бензин А95 с над 14%. Цената на дизела е паднала с 11%. В резултат на това цените на транспортните услуги са паднали с близо 7% по отношение на март.

Топлоенергията е поевтинява с повече от 21% спрямо март в следствие от новия контракт сред " Булгаргаз " и " Газпром ", при който цените на синьото гориво за страната ни са много по-ниски.

В същото време през април се записва повишаване на цените на храните - общо с 0.9%, алкохола и цигарите - с 0.1%. През този месец, който мина напълно в изключително състояние поради Covid-19, на цялостни обороти действаха само магазините за хранителни артикули и огромните търговски вериги. 

Сериозно повишаване има на ориз, брашно, яйца, сирене, някои плодове и зеленчуци като картофи, моркови, зрял фасул. Продължава повишаването на ценитe на продуктите за персонална хигиена - с 0.5%, както и на медикаментите и услугите в медицински лаборатории - с 0.3-0.4%. Банковите услуги през април са поскъпнали с 2%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР