Втори поред национален протест и шествие срещу насилието над жени

...
Втори поред национален протест и шествие срещу насилието над жени
Коментари Харесай

Не на насилието! Българите излизат на втори национален протест

Втори подред народен митинг и шествие против насилието над дами ще се проведат в редица градове на страната през днешния ден. В София демонстрацията е под надпис " Не на насилието! ", съобщи БНР.

Организаторите на следващото шествие в поддръжка на жертвите на домашно принуждение ще слагат редица претенции пред институциите, измежду които да се вкарат политики за предварителна защита, поддръжка и протекция на дамите потърпевши от принуждение и да се създадат промени в използването на до момента настоящите практики, да се улесни достъпа на потърпевшите до правораздаване, да се осъществя в най-скоро време правосъдната промяна.
-->
Ще бъдат отправени и още претенции: да се основат спешни центрове за дамите, потърпевши от принуждение, националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение да стартира неотложно работа, да се носи лична отговорност за всяко издадено правосъдно решение или здравна експертиза, както и да се вкарат часове по полово обучение в учебно заведение.

Шествието в София ще се организира пред Съдебната палата и е с начален час 18 часа.

Депутатите към този момент одобриха на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се усилват глобите против виновниците за нанасяне на телесна щета. За причиняване на междинна телесна щета оптималното наказване се усилва от 6 на 8 години отнемане от независимост.

Отменя се опцията за пробация при лека телесна щета, а санкцията се покачва от вместо 100 до 300 лв. на 500 до 1000 лв..

Приети бяха законови промени, с които се уголемява кръгът на хората, попадащи под протекция от домашно принуждение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР