Втори ден расистки скандал цапа лъскавия имидж на Висшата лига

...
Втори ден расистки скандал цапа лъскавия имидж на Висшата лига
Коментари Харесай

Расистки скандал тресе английския футбол

Втори ден расистки скандал " цапа " лъскавия имидж на Висшата лига на Англия. В неделя Рахим Стърлинг, национал и звезда на " Манчестър Сити ", се оплака в обществена мрежа, че ентусиаст на " Челси " се обърнал към него с расистка засегнатост, до момента в който вземал топката зад аутлинията в мача сред двата тима в събота по здрач.

Лондончани завоюваха с 2:0 и по този начин смъкнаха първенците от върха, само че футболните разбори на един от мачовете на сезона до момента бързо отстъпиха пред безконечната тематика за расизма в спорта.

Най-напред " Челси " сезира полицията, която пък през вчерашния ден е разпитала Стърлинг в дома му край Манчестър. Изказват се известни анализатори и звезди.

Днес лондонските " сини " оповестиха, че са открили самоличността на индивида, за който хипотетично Стърлинг твърди, че го е атакувал словесно на расова основа. Името му е обещано на проверяващите органи. На доста фотоси се вижда мъж на междинна възраст със синьо яке и очила. При въпросната обстановка, когато нападателят взема топката, с цел да изпълнят гостите корнер, той е бил обиждан и от други последователи на " Челси " на трибуната " Матю Хардинг ", само че единствено един от тях е прекрачил границата. Така най-малко твърди 24-годишният футболист в показанията си.

Клубът афишира, че в случай че се потвърди виновност въпросният фен ще получи доживотна възбрана да посещава мачовете на обичания си тим. И прибавя, че прави лично следствие на случая, като ще наеме експерти по четене по устните, в случай че няма аудио доказателство. Полицията е изискала от телевизия ВТ Sport аудио и видеозаписи от скандалния миг. Зад вратите има микрофони, въпросът е дали са уловили репликата.

В. " Дейли Мейл " твърди, че различен ентусиаст - Нейтън Люис, който стоял покрай обвинения, споделил на клуба, че се почувствал " потиснат, компрометиран и изпитал боязън " поради потребления език към Стърлинг. В утринния блок на телевизия ITV ( " Добро утро, Британия " ) тъмнокожият мъж прибавя, че не е чул расистката имитация, само че това не значи, че не е била изречена - отдава го на шума край себе и пороя от красъци към футболиста. Той признава, че е останал безразличен, само че се стъписал от омразния език, излял се върху британски национал, който с нищо не е предизвикал публиката.

Освен за съответната преживелица Рахим Стърлинг твърди, че в британския футбол продължава да царува расово неравноправие и нападателно държание, които, съгласно него, се подклаждат от медиите. Той съзира друго отношение към тъмнокожите играчи.

От всички в британския футбол, на които се чува мнението, най-остро на случая със Стърлинг реагира Рио Фърдинанд - някогашният капитан и национал на " Трите лъва ", а също по този начин звезда на клубове като " Уест Хем ", " Лийдс " и " Манчестър Юнайтед ", а в този момент тв анализатор.

" Ще продължим ли да разрешаваме този вид расистки прояви? И всичко това поради ритането на една топка. В НФЛ играчите коленичеха... ", написа Фърдинанд в профилите си в обществени мрежи.

Той засяга проблем №1 на американския спорт от последните две години. През 2016 година нашумелият Колин Каперник стартира да коленичи по време на химна преди началото на всеки мач в професионалната лига на Съединени американски щати по американски футбол (НФЛ) като акт на противоречие с расовите проблеми оттатък океана. Това стана процедура през предходната година, когато в полемиката се намесиха президентът Доналд Тръмп, притежателите на клубове, малките екрани, рекламодателите, кабелните оператори... Твърди се, че поради всеобщите митинги доста хора престанали да гледат НФЛ, по този начин паднали тв рейтингите и ударът бил почувстван от всички по веригата.

По-рано тази есен Каперник беше включен в рекламна акция на Nike и това провокира диаметрално противоположни реакции към един от водещите производители на спортни артикули. Бившият куотърбек съди лигата с обвиняването, че нито един клуб съзнателно не желае да го притегли към този момент втори сезон, защото ще продължи да коленичи, а това не се приема.

Самият Фърдинанд скапе другарските си връзки с някогашния си съотборник в британския народен отбор Джон Тери, който през 2011 година изрече обидна расистка дума към неговия по-малък брат Антон в мач на " Челси " против " Куинс Парк Рейнджърс ".

Остър пост в Туитър написа и Йън Райт, един от огромните голмайстори на " Арсенал " и Англия от близкото минало. Райти осъди " Челси " и ентусиастът. Към двамата се причисли и Гари Линекер.

Последваха публични изказвания от " Челси ", Футболната асоциация и лондонската полиция, в които се осъжда расизмът се декларира, че казусът скоро ще бъде развързан. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР