Втората вълна на Ковид-19 ще се отрази много по-остро върху

...
Втората вълна на Ковид-19 ще се отрази много по-остро върху
Коментари Харесай

Втората вълна ни удря финансово

Втората вълна на Ковид-19 ще се отрази доста по-остро върху приходите на хората. Било тези, чийто бизнес ще бъде затворен, или тези, които просто ще изгубят препитанието си.
За това сигнализираха първи притежателите на нощни заведения и повлякоха след себе си куп отрицателни мнения - кючеклийките и силиконовите мацки нямало да получават пари. Дискотеките ли били бъдещето на България, или учебните заведения. Нощните заведения желаеха отплата на заплатите на чиновниците им, а страната избра да остави разговора на това равнище " Да затворим кръчмите, или учебните заведения ". А не да подходи рационално.
В реалност нещата не стоят по този начин. Всеки човек, който по време на изключителното състояние е бил освободен от работа - разбирай барман, диджей, реализатор, към този момент е минал един път през трудовата борса, с цел да получи обезщетение и няма право на второ такова, съгласно Кодекса на труда. Ако затворят и заведенията за хранене, това ще стане с всички сервитьори в тях. Ще останат без приходи всички реализатори в пианобарове, джаз- и рокклубове, за които така и така няма други задължения. Ако затворят просветителните школи, десетки притежатели няма да са в положение да си заплащат наемите, камо ли налозите, а част от преподавателите няма да имат право даже на обезщетение, тъй като са били на цивилен контракт.
Никой не знае докога ще продължи тази обстановка и какви ограничения ще се вземат, само че е редно страната да обезщети хората, които поради настоящия Кодекс на труда не могат да се възползват от финансова отплата, че нямат работа не по своя виновност. Към момента, в случай че човек е скъсен " по взаимно единодушие ", той получава 180 лв. на месец. Независимо дали е бил в сивия бранш, в белия или в зеления. Десетки хора ще се окажат изложени на риска даже да не могат да се обезпечават здравно и да се разболеят от други заболявания, а не от ковид, и да не могат да се лекуват, в случай че страната не вземе някакви ограничения за предвидимост на приходите на хората, които не могат да работят по нейна виновност.
Българската стопанска камара счита, че стопанската система ни няма да издържи на второ сходно затваряне в границите на една и съща година, и настоя да се създаде планиран модел, който визира и заемите на юридическите лица, които компаниите към този момент би трябвало да изплащат, откакто за известно време имаше мораториум. В допълнение остава и казусът за заемите на физически лица, които колекторски компании тормозят още от края на изключителното състояние, с цел да приберат пари, които хората няма по какъв начин да върнат. Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови всеобщи съкращения, общественият резултат ще е още по-дълбок, считат работодателските организации. А за това какъв ще е резултатът върху елементарните хора, ето един анекдот от обществените мрежи: " От на следващия ден пощальоните ще работят отдалечено. Ще четат писмата ви и ще ви се обаждат, в случай че има нещо значимо ". Сигурно ще се обаждат единствено за писма от банките и от данъчното.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР