Втората световна война и приносът на СССР за победата над

...
Втората световна война и приносът на СССР за победата над
Коментари Харесай

Русия предупреди: Не забравяйте Втората световна война, това е основният урок!

Втората международна война и приносът на Съюз на съветските социалистически републики за успеха над нацизма са главният урок в интернационалните връзки, който в никакъв случай не би трябвало да се не помни, съобщи в петък съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

" Ако вземем някое събитие, през днешния ден най-важният е урокът, извлечен от Втората международна война. Вече приказвах за това, сигурен съм, че това е нашето общо завещание, никога не би трябвало да се губи или размива ", сподели той, отговаряйки на въпроса, какъв урок от интернационалните връзки би определил като най-важният за света.

Русия се застъпва за мир, само че в никакъв случай няма да " обърне другата буза " в връзките с други страни.

Лавров съобщи, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън на срещата в Рейкявик не му е дал доказателства за претенциите, които Вашингтон насочва към Москва.

" Говорихме доста в Исландия с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. Бях доста прям, той също. Изборите, по-късно за хакването на някои значими системи, само че аз му подсетих, че ние желаеме от нашите американски сътрудници да дават най-малко едно доказателство, най-малко едно за наши дейности. Отговорите бяха странни, че ние сами сме знаели всичко, не могат да ни кажат каквото и да е, било загадка и така нататък "

Според Лавров, Русия в този момент заема " позиции в света, които се почитат от всички ", провокира неодобрение измежду някои страни и те се пробват да попречат на това в разнообразни области, да вземем за пример в стопанската система и военно-техническото съдействие. Той обърна внимание на обстоятелството, че американците принуждават страните, които имат съглашения за военно-техническо съдействие с Русия, да отхвърлят да купуват съветско оръжие и постановат лични доставки.

" Нашата съществена цел е обезпечаване на ползите на страната и нейните жители. Мир - да, ние постоянно сме за мир, само че в никакъв случай не сме казвали, колкото и да обичаме Лев Толстой, че ще обърнем другата буза ", сподели Лавров.

Министърът напомни обстановката с разширението на НАТО за сметка на балтийските страни. " Те бяха увлечени в НАТО и ни беше казано: просто не се тормозете, те ще се успокоят от уплахите си, всичко ще се оправи, вие ще бъдете спокойни на границата. Нищо сходно. Сега в НАТО размахва опашка кучето на русофобското малцинство както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз. Балтийската " тройка " е водач на русофобското малцинство, те непрекъснато изисква от ден на ден и повече санкции на Руската федерация. И се надяват, че американците ще ги поддържат ".

" Друг образец - на двора, когато растях, излизаха момчета - някои повече, други по-малко - и постоянно имаше един огромен и най-съществен хулиган. Той седеше, гризеше слънчогледови семки, пушеше цигара. И към него те бяха като залепени риби за акула. ​​Те дотичваха до новодошлите: дайте 10 копейки или 15 копейки, тогава това бяха доста пари. И когато получаваха негативен отговор, това момче незабавно излизаше с цел да обезпечи суверенитета на своята територия ".

Лавров не е склонен с изказванието, че Русия разрешава на западните страни да се измъкнат от всичко. " Този интервал от дълго време отмина. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики бяхме толкоз нетърпеливи да влезем в западните структури при техните условия... Бяхме прекомерно огромни, с цел да ни смелят, тъй че никой, на никое място не ни одобри и популярност Богу. Тогава това се възприе като уязвимост. Този интервал от дълго време е оценен у нас, уроците са научени и това окончателно остава в предишното ".

Осигуряването на удобни условия за развиването на Русия и растежа на благосъстоянието на руснаците са главните цели на съветската външна политика, изясни Лавров.

Руският външен министър обърна внимание на пропагандираната на Запад теза, че съветското управление утвърждава по този начин наречените великодържавни упоритости на интернационалната сцена, а не ползите на своите жители, което в последна сметка вреди на тяхното богатство. " Кажете, да бъдем другари със Запада и всичко щеше да е наред. Ние сме подготвени да бъдем другари със Запада, само че единствено с възприятие за лично достолепие, което сме наследили от нашите предшественици през вековете, хилядолетие на битие на страната ни. Благополучието на нашите жители е главната цел на външната политика. Но ние не можем да се придвижваме към нея, изцяло игнорирайки нашата история, игнорирайки традициите, заложени от нашите прародители, нашите история, която е доста, доста скъпа, според мен, за всеки руснак. "

" Винаги сме държали на националната горделивост - това е доста значима характерност, не всички народи я имат - нашият национализъм, в това число отбраната на справедливостта и готовността да се помогне на слабите. Това са най-големите човешки качества и в случай че във всекидневния живот ние им се възхищаваме, тогава безспорно те би трябвало да се проявят в нашата позиция на интернационалната сцена, когато не става въпрос за човешки, а за междудържавни връзки ", добави той.

Основната цел на съветската дипломация, както е записано в Концепцията за външна политика, е да направи всичко, с цел да обезпечи удобни външни условия за развиването на страната, да усъвършенства благосъстоянието на жителите и да поддържа икономическите оператори на Руската федерация в интернационалната сцена.

Той уточни, че Русия ще реализира тези цели само въз основа на интернационалното право.

Москва постоянно ще бъде подготвена за открит, свободен и еднакъв разговор с всички страни, които са подготвени да си сътрудничат при същите обективни условия. Според него преобладаващото болшинство от непознати страни в Евразия, Латинска Америка и Африка заемат безусловно същите позиции, схващат нуждата от правилото на правдивост, тъждество в интернационалните връзки и търсене на баланс на ползите.

" Ако вземем аритметично, страните, с които поддържаме връзки на такава основа и те надлежно ни отвръщат и се управляват от правилото на интернационалното право, това е някъде, евентуално, 80% от международното население. И ние не изхвърляме останалите 20%, подготвени сме да беседваме и с тях, само че единствено при същите условия, както споделих: взаимно уважаващи, равнопоставени и отчитащи взаимните опасения и ползи ".

Светът към този момент не е насочен към Запада, а е многополюсен, защото новите геополитически играчи са израснали и набират мощ, пазят правото си да вземат участие в решаването на основни въпроси от интернационалния живот.

Русия играе на интернационалната сцена тъкмо тази роля, която може да играе и не преследва никакви рейтинги, разяснява Лавров. Той напомни случаи на военна интервенция на Съединени американски щати и техните съдружници и даде за образец бомбардировките над Югославия, провалянето на Либия и нахлуването в Ирак. Както акцентира Лавров, сходни сюжети могат да се случат със Сирия, само че Русия ги предотврати и изкорени главното гнездо на тероризма.

" Ние не гоним никакви рейтинги, само че обективните наблюдаващи, евентуално, сами би трябвало да наблюдават кой какви резултати реализира. Когато споделят: " Ето американци с благородни мисли, те постоянно вършат всичко ", апелирам ви да дадете един образец, когато някоя интернационална самодейност, употребяваща освен властта, само че и въоръжените сили на Съединени американски щати, докара до възстановяване на обстановката. Аз изброих образци, когато те се намесиха, можете да намерите други образци ", разяснява Лавров.

" Русия играе тъкмо тази роля, която може да играе, и не го прави безрезултатно ", акцентира Лавров. " Сега ние оказваме помощ за нормализиране на азербайджано-арменските връзки, като цяло обстановката в Закавказието, където се отвори опция, в това число посредством нашето ходатайство, да се деблокират всички стопански и транспортни връзки, които останаха затворени от началото на 90-те години заради Карабахски спор ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР