Втора изборна победа за партиятаФормацията изпреварва социалдемократите на канцлера ШолцКрайнодясната

...
Втора изборна победа за партиятаФормацията изпреварва социалдемократите на канцлера ШолцКрайнодясната
Коментари Харесай

Крайнодесните в Германия вече имат и кмет

Втора изборна победа за партията
Формацията изпреварва социалдемократите на канцлера Шолц

Крайнодясната партия “Алтернатива за Германия ” ( “АзГ ”) реализира още една изборна победа и към този момент има първи кмет на град в страната, предадоха международните организации.

42-годишният Ханес Лот от “АзГ ” оглавява Рагун-Йесниц, който има 9000 поданици и се намира в провинция Саксония-Анхалт, в източната част на Германия. Той завоюва 51,13% от гласовете на вота в неделя и надделя самостоятелния претендент Нилс Науман (31 г.).

Избирателната интензивност е била 61,51% (право на глас имат 7800 поданици на Рагун-Йесниц).

Преди тъкмо една седмица същата партия реализира друга, първа победа - неиният претендент Роберт Зеселман завоюва изборите в окръг Зонеберг в провинция Тюрингия, също в източната част на страната. Зеселман, който през днешния ден встъпи в служба, ще бъде подложен под наблюдаване, защото в Тюрингия “АзГ ” е под надзора на службите за вътрешно разузнаване, откакто публично бе оповестена за екстремистка организация.

Новото достижение на “Алтернатива за Германия ” се случва в миг, в който партията напредва в допитванията. Според анкета, оповестена в “Билд ”, крайната десница към този момент изпреварва социалдемократите на канцлера Олаф Шолц с 1 % (20% за “АзГ ” против 19% за ГСДП).

На последните парламентарни избори преди две години “Алтернатива за Германия ” получи 10,3% поддръжка. Тя е изключително мощна в Източна Германия, където има чувство, че регионът е оставен на произвола на ориста в съпоставяне със Западна Германия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР