Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел: Европейски държави се опитват да сплашват съдии от Международния наказателен съд

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели, че няколко европейски страни са се пробвали да сплашат съдии от Международния углавен съд (МНС) поради делото против израелски водачи, съобщи Българска телеграфна агенция. Борел предизвести страните да спрат да се месят и да почитат съда.

В понеделник основният прокурор на МНС Карим Хан заяви, че е изискал издаване на заповеди за арест за премиера на Израел Бенямин Нетаняху и за министъра на защитата Йоав Галант, както и за трима водачи на " Хамас ".

" Прокурорът не е направил нищо повече от това да повдигне обвиняване, а съдът ще вземе решение ", съобщи Борел пред испанската телевизия ТВЕ.

" Междувременно апелирам всички, като се стартира от израелското държавно управление и някои европейски държавни управления, да не сплашват съдиите ", добави той. " Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им ", предизвести още Борел.

Хан упрекна тримата водачи на " Хамас " в закононарушения, включващи изтребване, взимане на заложници и полово принуждение, а двамата израелски министри - в закононарушения, включващи също изтребване, потребление на глада като оръжие и съзнателно нахлуване против цивилни.

Израел отхвърли да е правил военни закононарушения в Газа и твърди, че МНС няма пълномощия там. Страната прикани страните да отхвърлят обвиняванията на съда, които окачестви като политически стимулирани.

" Хамас " също отхвърли обвиняванията против своите водачи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР