Всяко седмо дете у нас е останало без задължителната ваксина

...
Всяко седмо дете у нас е останало без задължителната ваксина
Коментари Харесай

Всяко седмо дете у нас е без важни ваксини

Всяко седмо дете у нас е останало без наложителната ваксина за дифтерия-тетанус-коклюш, което го слага в сериозен риск. Това излиза наяве от изнесените данни от Националния център по публично здраве и разбори за първите шест месеца на тази година.

28.2 на 100 от българчетата нямат ваксина против полиомиелит, макар че вирусното заболяване предизвиква парализа при 1 на 200 инфектирани, а сред 5 и 10% умират вследствие на парализа на дихателната мускулатура.

Всяко седмо дете е пропуснало и имунизациите против хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б, морбили-паротит-рубеола, както и пневмококови инфекции. Тревожната наклонност се резервира без смяна по отношение на същия интервал на предходната година.

На този декор от Регионалната здравна ревизия в Стара Загора приканиха хората да се реимунизират против дифтерия и тетанус и да създадат информация при персоналния си доктор дали имат пропуснати ваксини. Поводът са зачестилите случаи в Европейски Съюз поради бежанските талази.

92 случая на инфекцията са открити в седем страните от Европейския съюз за интервала от началото на годината до 26 септември съгласно данните на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC). Повечето от заболелите са мигранти – мъже, и са диагностицирани в приемателните центрове. За 38 от тях е открито, че са от Афганистан, 17 души са от Сирия, по двама от Мароко и Тунис, по един от Бангладеш, Индия, Либерия, Турция. От тях 66 души са развили кожна форма на инфекцията, само че са докладвани и случаи на засягане на дихателната система. Има и един умрял.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 година За поддържане на ефикасен постваксинален имунитет е належащо да се поддържа висок имунизационен обсег против болестта, като лицата да са постоянно ваксинирани за възрастта си. Ако се окаже, че някой не е имунизиран, то би трябвало да го направи. От РЗИ – Стара Загора показаха, че ваксина има и тя се дава на общопрактикуващите лекари от Министерството на здравеопазването, като следва да се прави реимунизация на всеки 10 години.

Наскоро доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, предизвести, че пропускането на имунизации може да аргументи доста сериозна зараза.

„ Болен от коклюш заразява 17 души, а от морбили - 90. Тези заболявания не са изчезнали, само че до момента сме били защитени от тях, по тази причина и са вписани в наложителния имунизационен календар. Все отново се намират хора, които желаят да се откажат от нея “, уточни пред  д-р Сотиров.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР