Всяко място за настаняване ще получи уникален идентификационен код, кабинетът

...
Всяко място за настаняване ще получи уникален идентификационен код, кабинетът
Коментари Харесай

Всяка къща и стая за гости ще има ЕГН

Всяко място за настаняване ще получи неповторим идентификационен код, кабинетът ще взема решение кои курорти са национални, а локалните управляващи ще дефинират къде да има шумни заведения и нощни купони и къде ще са местата за тихи занимания. Това са единствено част от многочислените промени в Закона за туризма, гласувани в четвъртък в Народното събрание на първо четене. Пакетът от ремонти и допълнения, който заема 47 страници, отнесе много рецензии от депутатите. Най-остър бе водачът на " Обединени патриоти "  Валери Симеонов, който разказа предложенията като  " пердах на негри в тъмна нощ ".

Проектът, квалифициран от ведомството на Николина Ангелкова, предлага законът да бъде дописан с нова глава " Национални курорти ". От проекта не се схваща за какво би трябвало да се основават такива курорти. Ясно е единствено, че те ще бъдат избрани от държавното управление - по предложение на министъра на туризма. А всички елементи ще бъдат уредени с разпоредба, която две министерства - на туризма и на здравето, ще би трябвало тепърва да пишат. Фирми и жители, които развиват туристически действия в тези курорти, ще се радват на двойно по-бързо административно обслужване.   

В националните курорти ще има " продуктови зони ", които ще бъдат съобразени с " избран набор от потребности и прекарвания " на туристите. Така да вземем за пример ще има обособени региони за шумни занимания. Всяка община ще си зонира курортната територия, като одобри съответна разпоредба, написа планът.

Тези промени провокираха остри рецензии от депутатите. Правото на Министерството на туризма да дефинира националните курорти е форма на диктат, разгласи водачът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Христо Проданов от Българска социалистическа партия пък се усъмни, че зонирането ще обслужи локални " феодали ": " На местните избори в общинските препоръки по морето влязоха съветници от стопански групи по ползи. Не бива на тях да им се дава право да вземат решение. ” Проданов разясни, че тези “групи по ползи " ще диктуват чий ресторант или дискотека ще попадне в зоната, където може да кънти музика до късно.  

Валери Симеонов отсече, че цялата философия на плана е сбъркана и че неговата парламентарна група ще гласоподава срещу. Той уточни, че съгласно една от измененията Министерството на туризма ще направи лист на данните, които подлежат на " подредба ", т.е. ще бъдат засекретени. " Става въпрос за въвеждане на цялостно осведомително затъмнение, което ще поражда корупция, такъв текст в 21-ви век е неприемлив ", възмути се депутатът.

Министър Ангелкова не одобри обвиняванията за корупция и диктат, само че се съгласи, че би трябвало да се " уточни " продуктовото зониране. 

Само преди дни тя горещо поддържа плана на Валери Симеонов и Менда Стоянова, който предвиждаше санкции и даже блокиране на достъпа до уеб сайтове и платформи за резервации като Airbnb, Booking и Expedia, в случай че качват разгласи за стаи, жилища и къщи за посетители, които нямат категоризация. След дъжд от рецензии двамата депутати отдръпнаха предложенията си.

 

С ДОСИЕ

В проекта на Ангелкова се предлага всяко място за настаняване сега на категоризацията му - без значение дали е хотелски комплекс, вила или просто стая за посетители, да бъде екипиран с ЕИК - самостоятелен идентификационен код. Уникалният код, който ще се генерира при регистриране в Националния туристически указател, ще се резервира и при промяна на притежателя, и при смяна на категорията. С други думи, зад ЕИК в електронен тип ще стои цялото досие на обекта.  Целта е да се улесни контролът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР