Всяко четвърто жилище на двата най-големи имотни пазара у нас

...
Всяко четвърто жилище на двата най-големи имотни пазара у нас
Коментари Харесай

Всяко четвърто жилище се купува, за да се печели от наема

Всяко четвърто жилище на двата най-големи имотни пазара у нас - София и Варна, се купува, с цел да се дава чартърен.

Тенденцията ще се задържи и до края на годината предвид на положителния туристически сезон през миналата година и позитивните упования за идния летен сезон, считат варненските брокери. В морската столица сходни жилища най-често се купуват за предоставяне чартърен в центъра на града, кварталите по-близо до морския бряг и летните курорти в региона. Купувачите в морската ни столица най-често са на възраст сред 30 и 50 години. Покупките от чужденци не са доста, като ползата е най-вече от съветски жители.

В София тласък за пазаруването на жилища с такава цел е повишаването на интереса от къси туристически пътувания към нашата столица от западноевропейци в почивните дни. Те идват главно поради ниските цени в заведенията и търсят нощувки на ниски цени в жилища, отдавани чартърен на хотелски начала. Увеличаването на сходни пътувания се дължи и на множеството полети до София на трите най-големи евтини авиопревозвача в Европа, написа " Монитор ".

Според Младен Митов от „ Явлена “ в София делът на покупките на парцели за предоставяне чартърен е сред 20 и 30 на 100. „ Доста постоянно жилища се купуват в кв. „ Студентски град “ за някое от децата и откакто то приключи следването си, парцелът се пуска на пазара за предоставяне чартърен “ , изясни той. По думите му мъчно е да се каже сега какъв е делът на парцелите, които се преотдават от предприемчиви хора.

Наемодателите обаче са удовлетворени от сходна скица, тъй като тя им обезпечава по-добра възвращаемост на инвестицията. В много уеб сайтове към този момент има сходни предложения, прибавя той.

Тихомир Цаков от „ Аристо “ счита, че делът на жилищата, купувани с капиталова цел в София, стига и до 45%, само че час от тях не се дават чартърен. „ Причината е, че притежателите просто не желаят квартиранти да им трошат парцела и да им оставят неплатени сметки “, изяснява той. Брокерът предвижда, че модата с преотдаването през уеб сайтове, може да намалее, когато данъчните вземат на доклад тези покупко-продажби. „ Същото може да се чака и за ваканционните жилища по курортите, като стартират да желаят доклад от притежателите какъв брой дни в годината ги употребяват персонално и какъв брой време ги дават чартърен “, добави Цаков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР