Всяка сряда Мая Ангелова е на фермерски пазар и продава

...
Всяка сряда Мая Ангелова е на фермерски пазар и продава
Коментари Харесай

Мисия "Чиста храна - честен поминък": История със сладко

Всяка сряда Мая Ангелова е на фермерски пазар и продава сладка, които прави в цеха си в планинското село Превала в Западна Стара планина. Там природата е непокътната, а стопанската система неразвита. Сладката й за пазара са красиво опаковни и гордо изложени, и търсенето постоянно надвишава предлагането, споделя Българска телеграфна агенция.

Само преди пет години, тя е в сивия бранш и бърка сладка на котлона в личната си кухня, след това продава дребните партиди на пазар в някой огромен град един път или два пъти в годината. От тогава до момента, тя и партньорката й са се разраснали и имат дребен завод за сладка, магазин и демонстрационен център за кори за баница, всички те ситуирани в постройката на някогашната селска фурна. Казва решително, че е създала добър артикул и има резистентен бизнес с бъдеще. Сега се надява да може да построи партньорство с туроператори, които да доведат туристи в демонстрационния център. А след това, откакто сезонът за правене на сладка от дълго време е приключил, възнамерява да стартира да пече самун за съселяните си.



Шансът за тях пристигнал с петгодишния българо-швейцарски план " За Балкана и хората ", който им дал финансова и експертна помощ, с цел да трансфорат кухненското си начинание в жизнерадостен дребен бизнес. Проектът работи с към 50 ферми и дребни бизнеси, като цели да покаже по какъв начин може по едно и също време да се опазва природата и да се развива резистентен бизнес в региони с висока екологична стойност. " За Балкана и хората " има формален щемпел за триумф: през 2016 печели Наградата на Натура 2000 на Европейската комисия за най-хубав план в категорията " Социално - стопански изгоди ".

Според доктор Стоилко Апостолов, обаче, има доста повече от премията, поради което планът може да се смята извънредно сполучлив. " Успяхме да събудим искрата за живот и волята за почтен бизнес и почтен занаят в дребни бизнесмени и фермери в Северозападна България. Район, който от 20 години е знак на давност, обезсърчение, беднотия и невъзможност, " сподели доктор Апостолов в изявление за Българска телеграфна агенция.

Фотогалерия: Пролетен фермерски пазар в София >
Той има вяра, че планът е съумял да върне свободния и деятелен дух на фамилните ферми да създават и да продават качествена и достоверна храна. " Да влагат и да се развиват, да печелят почтено от труда си, а не да чакат единствено дотациите. " Гордее се с това, че планът е съумял да сближи разнообразни дребни фамилни предприятия в планинските региони - фермери, къщи за посетители, заведения за хранене, занаятчии - да оферират сложна услуга на клиенти, да се поддържат взаимно и да си оказват помощ.

Екипът на плана съумял да убеди администрацията и контролните органи по храните и по запазване на природата, че работещите и устойчиви фамилни предприятия в планинските региони са най-важният фактор против обезлюдяването, което е ендемично в селските региони на страната.

Д-р Апостолов вижда в работата си с управляващите огромен пробив за плана. " Според мен най-големият триумф е смяната в настройките на БАБХ към преработката във фермата. Възможността фермерите да преработват и да продават легално е една голяма смяна, за която през 2008 година единствено си мечтаехме. Това може да има големи последствия в бъдеще, да предизвика развиването на една същинска насочена към клиентите група от фермери, да промени напълно мнението на жителите за селяните и така нататък А това е доста значимо за всички. "

 Снимката е илюстративна
© Анелия Николова

Снимката е илюстративна

Една от сполучливите действия по плана - преправка във фермата и директни продажби, към този момент се мултиплицира сполучливо и в други региони на страната. " Ферми, които преработват мляко и месо към този момент има в Източна Стара Планина, в Странджа, в Родопите, в Рила. Умишлено изреждам имена на планини - това са регионите със непокътната природа в страната, където оферти от нас модел най-лесно ще се приложи, " споделя Стоилко Апостолов. Той счита, че постепенно и по натурален път, моделите, наложени от плана, ще продължат да се развиват и да порастват стабилно.

" Но в доста региони на страната без помощта на страната и на общините тези модели нямат късмет да се случат, " прибавя той. Според него за задачата не са нужни големи суми и дава образец с вложенията във фермите от плана: общо 24 ферми са получили финансова поддръжка за съоръжение на обекти за преправка на мляко, мед, месо, яйца. Средствата, които планът е изплатил на фермерите под формата на безплатна помощ са в размер на 188 000 лева или приблизително по 7 833 лв. на плантация. Фермерите са вложили лични средства в размер на общо 542 000 лева, или обща инвестиция в размер на 730 000 лева във всички ферми.

 Фестивалът
© Фондация "Биоселена "

Фестивалът " От нашата плантация - с обич за вас ", който се организира всяка седмица до ноември пред Министерството на земеделието и храните, е естествено продължение на плана

" Така всеки 1 лев, вложен във фермите от плана е привлякъл 3 лв. инвестиция на лични средства от страна на фермера, " споделя доктор Апостолов. Това бие с доста дотациите по ОСП, където на всяко 1 евро дотация фермерите влагат едвам 0,28 евро, съгласно данни на ИнтелиАгро. Българският екип за плана са признателни за шанса да работят с швейцарските си сътрудници: хора с дълготраен опит в природозащитата и в създаване на биоземеделието в Швейцария, както и механически специалисти, които са топ равнище в своята област.

" Но за мен най-важният опит, който почерпихме всички български организации от консорциума, изпълняващ плана беше постоянството и оптималните старания за намиране на общо решение, за реализиране на консенсус. Тези качества може би са в основата на триумфа на Швейцария и ние имахме удоволствието дружно с нашите швейцарски сътрудници да се научим на това. "

Според посланика на Швейцария Денис Кнобел, едно от основните достижения на плана е включването в него на Неправителствени организации, държавни институции, частни бизнеси и национални паркове. Той бе един от участниците в спорен конгрес в София през юли, когато планът имаше своето заключително събитие.

Координаторът на плана загатва измежду триумфите и фермерския пазар, който се провежда към този момент няколко пъти в пространството пред Министерството на земеделието - на място отвън общинските пазари.

Посланик Кнобел споделя ентусиазма за този фермерски пазар. " Истински се надявам, че този пазар ще бъде тук постоянно, всяка седмица, с цел да доставя качествена и чиста храна на хората, " сподели дипломатът.

Проектът " За Балкана и хората " е финансиран от Българо-швейцарската стратегия за съдействие и поддържа напъните на гражданските организации, институциите и дребния и междинен бизнес в девет Натура 2000 зони в България за икономическо развиване в естетика с устойчивото прилагане на естествените запаси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР