Всяка справка и услуга, предлагана от Агенцията за картография, геодезия

...
Всяка справка и услуга, предлагана от Агенцията за картография, геодезия
Коментари Харесай

Агенцията по кадастър е отличникът в електронното управление

Всяка информация и услуга, предлагана от Агенцията за картография, геодезия и кадастър към този момент е налична по електронен път.

След години погазване на едно и също място без необикновен резултат сегашният изпълнителен шеф на Агенцията и.нж. Виолета Коритарова ( назначена на този пост преди година), умерено може да каже, че ръководената от нея институция е измежду отличниците, за които необятно рекламираното, само че мъчно пробиващо си път у нас електронно ръководство към този момент не е просто положително благопожелание, а действителен факт.

Това беше реализирано откакто след като самата Агенция приготви нужните за активността й законодателни промени в Закона за кадастъра и имотния указател. Те първо бяха утвърдени от Министерството на районното развиване и благоустройство, по-късно минаха през ситото на Министерския съвет, а през полетта бяха гласувани и в Народното събрание (на 8 май). Законът влезе в действие три месеца след обнародването му - на 22 август.

Основния претекст да бъдат направени беше точно възстановяване на качеството на административното обслужване на потребителите и намаляването на административната тежест, а също и намаляването на документооборота на книжен притежател сред другите администрации.

Всичко това стана повече от неотложно защото в последните години доста беше увеличено покритието на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри. До пролетта то доближи 72%, а се предвиждаше в този момент към този момент да е достигнало 90 на 100. А това от своя страна докара до разгръщане на размера от кадастрални услуги.

Чрез смяната в норматива се даде опция службите по геодезия, картография и кадастър да бъдат подкрепени в административното обслужване от спомагателни субекти, които имат право да подкрепят активността на организацията. Разшири се кръгът от органи и лица, които имат опция да получават публични електронни документи - скици, схеми и удостоверения от Агенцията посредством осведомителната система посредством по този начин наречения „ далечен достъп “.

След влизането в действие на измененията се даде опция на всички органи на правосъдната власт, на другите административни органи, както и на лица с обществени функционалности или организации, предоставящи публични услуги, да могат да получават електронни документи за производствата, които правят. И още нещо моного значимо - получените посредством далечен достъп електронни документи имат силата на публични удостоверителни документи според член 55, алинея 5 на Закона.

Облекчиха се и административните процеси по обслужване на потребителите. Чрез смяната отпадна ограничаването за издаването на уверение за отразяване на новозавършен градеж на обект на кадастъра в кадастралната карта. Стана допустимо при подаване на документи за въвеждане в употреба, възложителят единствено да уточни идентификатора на новия обект на кадастъра.

Тези и още много позитивни промени, които бяха направени доведоха до това през днешния ден Агенцията да поддържа личен портал в интернет – Кадастрално-административна осведомителна система (КАИС)*. Чрез нея всеки жител, който има потребност да се снабди с достъп, просто би трябвало да се записва. Това не лишава съвсем никакво време, защото процедурата се прави в границите на две-три минути. Всеки записал собствен профил в системата, може да направи съответните информации и да съобщи нужната му услуга. За улеснение на потребителите, заявките на услуги са разграничени на стъпки и самият уебсайт показва реда, по който се минава от една стъпка към друга. За част от тях, като да вземем за пример заявление за смяна в кадастралната карта е необходим и електронен автограф, с цел да може цялата процедура да бъде завършена онлайн. Това условие е включено тъй като Агенцията би трябвало да е сигурна кой тъкмо декларира смяната и има ли право на това.

Предвидена е обаче и опция заявление за услуга и за издаване на документ да бъде подадено и без електронен автограф. В този случай обаче, потребителят ще може да получи декларирания от него документ единствено от офис на Агенцията, като се легитимира с персонален документ или посредством нотариално заверено пълномощие.

Според шефа на Агенцията - инж. Коритарова, най-търсените електронни услуги са тези за издаването на схема на парцел или скица на независим обект в урбанизирани или неурбанизирани територии. А от 2016 –а тези документи важат безсрочно и са годни до настъпване на изменение в данните за парцела, за който е издадена скицата. Що се отнася до това дали има такова изменение длъжностните лица, пред които се показва документа пък от своя страна могат да ревизират всичко това в действително време онлайн.

Административните периоди за издаване на електронен документ в PDF формат или на хартия са едни и същи. При най-търсените услуги той е седем работни дни за елементарна и три работни дни за бърза услуга. Едва ли е належащо да подчертаем, че с опцията за приемане на електронни документи се заобикаля безкрайното бягане и циркулиране на гишета, както и висенето по опашки. И напълно не на последно място се икономисват средства.

С въвеждането на държавните такси за издаване на електронна схема на парцел или скица, тя стана с 30% по-евтина от хартиените копия на схема на аграрен парцел в урбанизирана територия. Така да вземем за пример за постройка или скица на независим обект от нея таксата е 20 лева за елементарна и 40 лева за бърза услуга. А в случай че този документ е получен онлайн - цената е надлежно 14 или 28 лв..

От Агенцията съощават, че при заявяване на документ в електронен тип потребителят на услугата би трябвало авансово да се увери дали електронният документ (скица, скица или други тип документ) ще послужи пред органа, който го изисква.

Освен всичко това, електронните услуги на Агенцията дават и разнообразни варианти за заплащане. Всеки клиент на портала има виртуална сметка, която може да зареди предплатено посредством платежно разпореждане или през е-рау. Дадена и опция да се заплати и посредством платежно разпореждане в банка – на място или през интернет банкиране.

Виртуалната сметка обаче на процедура подсигурява, че ще се избегне закъснение, защото при платежните нареждания чиновниците на Агенцията са длъжни да ги ревизират. Стана ясно, че сега се създава и система за заплащане посредством дебитна или кредитна карта непосредствено от КАИС.

Изпълнителният шеф на Агенцията инж. Коритарова не крие задоволството си от обстоятелството, че след всички направени промени, помощта която оказват общините за обслужване на клиентите, е доста огромна. Тя оповестява, че към този момент са подписани над 140 такива съглашения с общински администрации, което на процедура значи, че услугите, които ведомството дава са налични към този момент на общинско равнище, а освен в регионалните центрове, където са разположени фронтофисите и службите на Агенцията по картография, геодезия и кадастър.

Освен това в помощ на административното обслужване Агенцията работи добре и с Министерството на земеделието, храните и горите. Общински служби по земеделие също подкрепят активността на Агенцията, която е оправомощила техни чиновници от нейно име и за нейна сметка да правят обслужване на клиентите с кадастрална информация за неурбанизираните територии. А това е извънредно значимо за земеделските и горските територии.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР