Всяка следваща година започваме с обещания за това какво искаме

...
Всяка следваща година започваме с обещания за това какво искаме
Коментари Харесай

7 начина да живеем по-зелено през 2023 г.

Всяка последваща година започваме с обещания за това какво желаеме да реализираме през нея. Каквото и да попада в персоналния ни лист, има едно, което всеки гражданин на планетата би трябвало да направи - да живее малко по-осъзнато и стабилно през 2023 година
 WWF България, кафявата мечка, есетрите, горите, опазването на природата и какво реализира организацията през 2022 година
За мечките и хората на България

WWF България завършва поредна година с триумфи в опазването на природата

За да разберем по какъв начин да го реализираме, попитахме хората, които схващат от това. Експертите от WWF България ни дават съответни препоръки за разнообразни сфери от живота, които ще ни обезпечат едно по-зелено бъдеще.

Да ограничим потреблението на месо

Животновъдната индустрия способства за загубата на биологично многообразие и е главен източник на антропогенни излъчвания на парникови газове. Световната животновъдна промишленост произвежда повече парникови излъчвания, в сравнение с всички коли, самолети, влакове и кораби, взети дружно.
 Снимка 591374

Докато смилат храната си, преживните животни отделят мощния парников газ метан. Така че намирането на способи да създадем диетите си по-устойчиви е въпрос на продоволствена сигурност и публично здраве.

Да ограничим използването на персонален автомобил

Пътническите коли са основен замърсител, отговарящ за 60.6% от общите излъчвания от сухопътния превоз в Европа. Проблемът значително идва от обстоятелството, че транспортират дребен брой хора. Затова се търсят други решения като шерване на коли, прекосяване към публичен превоз, потребление на колела или вървене пешком.
 Снимка 454355

Да подобрим енергийната успеваемост на дома си

Настройването на бойлера на оптималните 50-55°С понижава разхода на електрическа енергия. Промяната на подгряващата температура единствено с 5 градуса може да спести до 10% електрически запас.

Използването на пералнята на ниски температури пести ток. Загряването на водата употребява 90% от изразходваната от този домашен апарат сила.

Водоспестяващи душови разпръскватели могат да понижат сензитивно разхода на вода и сила за стоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лева двама души могат да спестят 12.5 м³ вода и до 400 кВтч електрическа енергия, равняващи се на към 100 лева годишно.

Да се противопоставим на незаконен дърводобив

Като част от работата му срещу незаконния дърводобив, WWF разработва и. С негова помощ всеки, който стане очевидец на противозаконни действия или естествени бедствия в гората, може да подаде сигнал. Приложението може да бъде изтеглено гратис от Гугъл Play.

" Спаси гората " дава опция за подаване на три вида сигнал: за противозаконна сеч, за камион с противозаконна дървесина и за естествено злополучие. След избора на сигнал, системата ни припомня да включим GPS-а на мобилното устройство, с цел да посочим точното си местонахождение.

Налична е и алтернатива за прикачване на фотоси, видео или звукозапис. След това би трябвало да опишем в резюме сигнала в специфичен прозорец на приложението, да въведем дата и контакти за противоположна връзка. Ако заради неналичието на интернет покритие не можем да изпратим сигнала сега, това може да стане на по-късен стадий, като в този случай би трябвало да използваме опцията " Запази ". Бутонът " Изпрати сигнал " е последната стъпка от процеса.

Да засадим дърво

Ако засаждаме дърво в нашия двор или в градинка, най-добре да подберем плодно дръвче, което след време да обезпечава храна за разнообразни скотски типове - дребни бозайници и птици, изключително в по студените месеци на годината, когато храната в дивата природа не доближава. Много подобаващи за задачата са разнообразни сортове череша, ябълка, круша, вишня, слива, а може и диви представители на череша, круша, също и офика, киселица, джанка, орех.

В по-топлите елементи на страната подобаващи типове за развъждане в градините са смокиня, елементарен кестен, райска ябълка, нар. Те обезпечават плодове, които са желана храна за елементарния сънливец, европейската алена катерица, разнообразни типове кълвачи, дроздове, синигери, сойка, кос, а също и голям брой представители на безгръбначната фауна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР