Всяка периферия има свой собствен център. Изтъкването на светло на

...
Всяка периферия има свой собствен център. Изтъкването на светло на
Коментари Харесай

Артисти предизвикаха хора от Вършец да дадат 7 обета към природата и паметта


Всяка външна страна има собствен личен център. Изтъкването на ярко на такива места и особености си е сложил за цел интернационалния план под името Centriphery  (Центриферия).

  В него са въвлечени актьори от девет партньорски организации, основани в цяла Европа. От България взе участие Фондация за нова просвета (ФНК). Тя е самостоятелна частна неправителствена организация, която от години работи като интердисциплинарна мрежа от публицисти, актьори, историци, писатели и дизайнери в региона на новите медии, изследва и документира културното завещание в Горна Бела речка. Основните действия на ФНК са ориентирани към развиване на Северозападния район на България посредством фестивала на спомените и други културни и просветителни планове посредством събиране и проучване на персонални истории и мемоари и по този метод основаване на безвредно пространство за разнообразни култури и хора да се срещат и разискват тежки, даже травматични тематики.

Имало е арт презентации с инвалидни колички, в концентрационен лагер, разказвали са истории на млади емигранти, организирали са уъркшопи в старешки домове и затвори.

Преди броени дни четирима актьори – двама от България и двама от други страни се събраха във Вършец и трябваше да опишат с езика на изкуството истории, свързани с локалните хора, улици, архитектура, природата и животните, митовете от района. Откриха проблеми. Предизвикаха хората от курортното градче да обещаят да се грижат за него (7 обета – към знанието, природата, пешеходеца, на пазача - за бездомните кучета, към водата, паметта, към небето).



Аудиопроектът „ Please Say Yes “ е разходка през живота в България, освен в и за Вършец. Чуйте го.

По Centriphery  бяха ангажирани и твориха Еран Бърг – австрийски сценичен режисьор, артистичен шеф на Фестивала на районите, Бранка Цветичанин – артистка от Хърватия, Сентрефъри, Фред Невше – стихотворец и музикант от Франция,, Райна Тенева – образен актьор, Мариана Асенова.

Репортажът и диалозите с тях са на Диана Костова.

Проектът Centriphery приключва следващата година, а участниците са надяват да имат опция за показване в Брюксел, където да впечатлят Европейската комисия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР