Всяка кухня в света крие своите тайни. Това важи с

...
Всяка кухня в света крие своите тайни. Това важи с
Коментари Харесай

Великите готвачи: Мартин Йен

Всяка кухня в света крие своите секрети. Това важи с особена мощ за китайската кухня. Нейните обичаи са доста по-различни от тези в останалия свят. Така да вземем за пример единствено в Китай храната се сервира на хапки. Това се постанова от убеждението на домакина, че е нелюбезно да караш сътрапезниците да си режат сами. Предмети като нож и вилица пък нямат място на трапезата съгласно етикета на китайците. Тези предмети са оръжия и слагането им на масата е варварска постъпка.

До през днешния ден китайската традиция постанова храненето с пръчици. Дори да сте усвоили безпогрешно тази техника, би трябвало да внимавате да не забодете пръчицата си в средата на купата с ориз. Това предвещава беди за вас и сътрапезниците ви.

Тези вековни обичаи, както и още доста други, се съблюдават както на територията на Китай, по този начин и из многочислените китайски квартали по целия свят и през днешния ден.

Китайските квартали от години се считат за тайнствени и мистериозни места. И до през днешния ден в тях се пазят секрети, до които никой от туристите или пришълците не може да се допре. И това важи за всеки сходен квартал, без значение дали се намира в Сингапур, Лондон или Сан Франциско.

Има един човек обаче, който от дълго време се пробва да разкрие кулинарните секрети на китайските майстори. Това е великият готвач Мартин Йен.

Историята на Мартин Йен доста прилича тази на Марко Поло и неговия Път на коприната. Йен, въоръжен единствено със своя тиган и сатър, съумява по най-невинен метод да изкопчи добре защитаваните секрети на десетки готвачи. След това със своя непогрешим кулинарен усет той ги претворява, като всякога оставя и нещо от себе си.

Мартин Йен ни предлага една разходка из кулинарната карта, с която да опитаме нещо ново и екзотично. В Сидни не пропуща китайската борса за морска храна, също и в китайския квартал на Йокохама, едно от най-големите международни пристанища. Там, в йокохамския ресторант Земя и небе се среща с началник Сие, който съпоставя с Пикасо.

От началник Сие занаятчия Йен научава тайната рецепта за фамозното си сладко-тръпчиво рибно филе, след което демонстрира на своите фенове стадиите на приготвянето му.

Сред останалите места, които великият готвач посещава по време на своята телевизионна поредност, е Джерард Стрийт в лондонския Чайнатаун. Там безпроблемно овладява забавен метод за подготвяне на нудли.

Със своята работа Мартин Йен потвърждава по неоспорим метод, че пътуването е най-хубавият метод да разнообразим домашния лист с предписания. В международен мащаб той е най-големият популяризатор на азиатската кухня, и то изцяло справедливо, откакто тя предлага такова замайващо многообразие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР