Всяка година World Tourism Organization прави преброяване на туристите, които

...
Всяка година World Tourism Organization прави преброяване на туристите, които
Коментари Харесай

10-те най-рядко посещавани държави в света

Всяка година World Tourism Organization прави броене на туристите, които посещават съответната страна годишно. Някои хора избират да пътуват до по-отдалечени места, които рядко се посещават от хора. Ако и вие сте измежду тях, евентуално този лист ще ви помогне да изберете идващото място, на което да планирате почивката си.

  1. Сао Томе и Принсипи – 8000 туристи годишно

Тази дребна островна страна е ситуирана в Гвинейския залив на запад от крайбрежията на Централна Африка. Открита от португалците в края на 15 век, стопанската система на Сао Томе и Принсипи, основаваща се главно на произвеждане на захар, отстъпва пред развъждането на какао (чрез рабски труд) и производството на кафе през 19 век. Макар че получава самостоятелност през 1975 година, демократични промени са направени едвам през 80-те години, а първите свободни избори са извършени през 1991.

В столицата Сао Томе може да се следи красива португалска архитектура, само че множеството туристи идват поради международното състезание по гмуркане и лов на риба сред месеците юли и октомври. Друга съществена атракция е Националният парк Obo, където можете да наблюдавате птици, както и планината Пико де Сао Томе, чийто най-голям връх е 2024 метра.

  1. Ниуе – 8000 туристи годишно

Тази дребна страна, ситуирана върху коралов остров, се намира в централната част на Тихи океан. Със своето население от към 1000 души, Ниуе може и да е най-големият коралов атол, само че е и измежду най-малките страни в света.

Островът е ограден от коралови рифове, а с изключение на дребния си размер и неповторими плажове, Ниуе има и още една забавна линия – високите равнища на естествена радиоактивност в почвата. Засега обаче няма данни за заплаха или странични резултати в резултат на това. Ниуе може да ви заинтригува и с това, че през 2003 страната става първата в света, на която има Wi-Fi напълно.

  1. Либия – 6250 туристи годишно

Освен всички стопански и политически проблеми, които Либия има, повода заради която страната влиза в този лист е, че климатът ѝ несъмнено не е за всеки – 90% от земята съставлява извънредно суха пустиня. Единствено северните региони, които са ситуирани край Средиземно море, се радват на по-мек климат. И въпреки всичко, тези, които са склонни да се престрашат, ще бъдат възнаградени с извънредно забавно историческо завещание. Лептис Магна, който е на към 120 километра от Триполи, е античен град, който и до през днешния ден е запазил някои от най-забележителните римски руини. Кирена е различен прочут античен град, учреден от гърците през 630 година пр.н.е.

  1. Маршалови острови – 6000 туристи годишно

В тази островна страна в Микронезия има специалисти риболовци и навигатори, а за доста хора целият живот зависи от океана. Тъй като се пробват да създадат всичко, с цел да го опазят, хората от Маршаловите острови са построили най-големия резерват за акули в света. Населението се държи извънредно другарски към американците като евентуално една от аргументите е, че валутата в страната е американски $.

За страдание околните връзки сред двете народи не всеки път са били позитивни, защото Маршаловите острови са били мястото, на което са се провеждали проби на американски нуклеарни оръжия, последствията от което не престават да оказват въздействие и до през днешния ден. Радиоактивността обаче не е единственият проблем на страната, защото мнозина имат вяра, че тя е по-застрашена от наводнения, породени от изменението на климата.

  1. Екваториална Гвинея – 5700 гости годишно

Една част от територията на страната е ситуирана на континента Африка, а друга част е върху няколко острова, най-известният измежду които е о. Биоко. Екваториална Гвинея е известна със своите красиви бели плажове. Природните чудеса са повода страната да бъде посещавана от туристи като цяло, защото предлага невероятни вулканични, водни гледки, както и разходки измежду джунглата.

  1. Южен Судан – 5000 гости годишно

Южен Судан е относително нова страна (от 2011 година). Поради разнообразието на популацията (сред които има мюсюлмани, християни и анимисти), както и географското ѝ многообразие, страната е наранена от вилнеещи цивилен войни в продължение на повече от 40 години. Въпреки това нацията е гостоприемна към гостите си и всеки, който я посети, по-късно споделя, че му е станала обичана.

  1. Кирибати – 4000 гости

Кирибати е островна страна, намираща се в Тихи океан. Тя обгръща 14 атола и 18 острова, ситуирани на територия от 3 500 000 кв.км. Кирибати е труднодостъпна страна, защото островите са отдалечени и изолирани. До там можете да стигнете посредством аероплан, който излиза или от Науру един път на всеки 1-2 седмици, или от Фиджи.

  1. Тувалу – 2000 гости годишно

Тувалу е  една от най-малките и най-отдалечените страни в света. Освен това е и труднодостъпна, защото с цел да стигнете до там съществуват единствено два метода – посредством аероплан от Фиджи, който лети до Тувалу 2 пъти седмично или посредством товарен транспортен съд (отново от Фиджи), който от време на време взема пасажери.

  1. Сомалия – 400 гости годишно

Преди гражданските войни при започване на 1990-те години Сомалия е извънредно приветлива за туристи. Страната е забележителна със своите водопади, планински вериги и национални паркове. Там можете да видите лъвове, леопарди, хиени, щрауси и доста други типове. Освен това Сомалия разполага с голям брой плажове като най-известният измежду тях е този в Могадишу.

  1. Науру – 160 гости годишно

Науру е дом на по-малко от 10 000 души население. Само един аероплан лети до там, а туристически атракции, хотели и заведения за хранене съвсем липсват. Дори товарните доставки са необичайност. Безработицата е висока. И въпреки всичко, островът към момента демонстрира проблясъци на предходната си популярност, с помощта на своите плажове и красиви морски птици.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР