Всяка година в първата събота на Великия пост Църквата почита

...
Всяка година в първата събота на Великия пост Църквата почита
Коментари Харесай

Празник е! Имен ден имат всички с хубавите имена...

Всяка година в първата събота на Великия пост Църквата уважава паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон. Църковният празник се назовава Тодорова събота или Тодоровден. 

На днешния ден във всички епархии на Българската православна черква се отслужва празнична литургия.

Според утвърдилата се през годините традиция този църковен празник е отдаден на Св. Теодор Тирон и на неговото чудно явяване на Константинополския архиепископ Евдоксий по време на ръководството на император Юлиан Отстъпник. Той е прочут с това, че по време на своето ръководство се е опитал да възвърне езическите култове и да унищожи християнството. За задачата подхванал редица ограничения, в това число преследвания против християните.

Петдесет години след гибелта на Св. Теодор Тирон гонителят на християните

император Юлиан Отстъпник продължавал да желае връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна. Императорът наредил на градоначалника в Константинопол (Цариград) да напръска скрито с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, въпреки и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и оповестени за езичници. 

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде загадка.

Църковното поверие споделя, че Св. Теодор Тирон се явил на Константинополския архиепископ Евдоксий, известил му за наредeното от Юлиан Отстъпник и му заръчал да предизвести християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тези дни, Св. Теодор дал отговор: да си подготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий запитал: кой е този, с който приказва, и Св. Теодор му известил името си. Предупредени, християните не взимали никакви храни от пазара.

За признателност в първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя по време на богослужението в храма. 

Почитането на Св. Теодор Тирон е засвидетелствано още в ранните епохи на Църквата, а с изключение на през Великия пост, светецът се уважава и на 17 февруари, в деня на неговата мъченическа гибел.

Днес имен ден честват: Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден.

Днес Църквата уважава и св. Григорий Двоеслов, папа Римски и преп. Симеон Нови Богослов. 

Св. Григорий Двоеслов се родил към 540 година в Рим. Родителите му били богати и знатни и ревностното благочестие било отличителна линия на цялото семейство. Той постъпил в манастира " Св. деятел Андрей Първозвани ", което е издигнат с негови средства, четем в му.

Всичкия си парцел Григорий използвал за подкрепяне на бедните

и за изграждане на манастири в всякакви области на Италия. След гибелта на папа Пелагий единомислещо бил определен в 590 година за негов правоприемник. Дълго Григорий се отказвал от тоя най-голям пост в Църквата, писал и на император Маврикий да не утвърждава този избор; скрито се отдалечавал от Рим и се криел в градовете; само че убежището му, по особена божествена личба, било намерено и той бил заставен да одобри първосветителския ранг.

Св. Григорий Велики-Двоеслов управлявал Римската черква 14 години и починал на 12 март 604 година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР