Всяка година през януари повечето от нас си обещават да

...
Всяка година през януари повечето от нас си обещават да
Коментари Харесай

Полезно ли е спирането на алкохола през януари?

Всяка година през януари множеството от нас си дават обещание да работят върху себе си. Някои се пробват да се въздържат от алкохол през месеца. Но дали „ сухият януари “ ни прави по-здрави?

Социалните медии евентуално са залети с изявления за самоусъвършенстване. Може би даже няколко известия от близки хора, че са останали трезви през целия месец януари. В целия свят тази традиция става все по-популярна.

В Обединеното кралство, където акцията стартира през 2013 година, повече от 8,5 милиона души са декларирали, че възнамеряват да останат без алкохол за един месец тази година, съгласно изследване, извършено от Alcohol Change UK. През 2013 година единствено 4 000 души са се присъединили в предизвикването.
Но каква е разликата сред месеца на самоограничение и здравето ни?
Опасностите, свързани с потреблението на алкохол, са добре известни, като съгласно The Lancet злоупотребата с алкохол е измежду водещите аргументи за заболеваемост и смъртност в международен мащаб.
През 2019 година съвсем всеки пети европеец оповестява, че най-малко един път месечно е имал епизоди на тежко пиянство - повече от шест единици алкохол на едно място.
Дългосрочната несъразмерна консумация на алкохол усилва риска от:
Цироза на черния дроб; Рак, изключително рак на гърдата и рак на хранопровода; Сърдечна недостатъчност; Високо кръвно налягане.
Според Световната здравна организация (СЗО) няма безвредно равнище на консумация на алкохол. Избягването на алкохола е единственият метод да се избегнат нездравословните му резултати.
Според многочислени изследвания е потвърдено, че спазването на изсъхнал януари носи обилни изгоди за здравето.
Две от тях са осъществени от доктор Раджив Джалан, професор по хепатология в University College London (UCL). Въпреки че не става дума за рандомизирано изследване, съгласно Джалан резултатите са поразителни.

" Най-важното, което наблюдавахме при пациентите, беше чувството за сила, както и нарасналата централизация и сън. Повечето от тях отслабнаха, близо 2 до 3 кг за един месец ", сподели той пред Евронюз, базирайки се на изследване, извършено от него върху дребна група чиновници от списание New Scientist през 2013 година

През 2018 година доктор Джалан приключва ново проучване върху по-голяма група болнични чиновници, които вземат решение да вземат участие в предизвикването, спрямо други лица, които не го вършат.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР