Всяка година около 18 хиляди българи умират заради мръсния въздух.

...
Всяка година около 18 хиляди българи умират заради мръсния въздух.
Коментари Харесай

Мръсният въздух убива по 18 000 българи годишно

Всяка година към 18 хиляди българи умират поради мръсния въздух. Което прави приблизително по към 50 дневно. Това разгласи пред бТВ доктор Александър Симидчиев от новото белодробно поделение на болница "Лозенец” в София. "Това е зараза, за която малко се приказва у нас”, разяснява лекарят. Той посочи, че данните са от Световната здравна организация (СЗО).

В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над междинното европейско равнище. Това сочи най-новият отчет на СЗО. Информацията в него съвсем повтаря тази от предходната година. С една разлика – през 2016 година България е била на трето място по смъртност от нечист въздух, а тази година към този момент е на второ. Така в този момент пред нас е единствено Босна и Херцеговина. На трето място е Грузия.

Според доктор Симидчиев всички би трябвало да се обединим в битката против замърсяването на въздуха – посредством слагане на катализатори на колите, отхвърли от отопление на твърдо гориво, почистването на градовете от праха по улиците. Освен мръсния въздух високата смъртност от белодробни болести се дължи и на обстоятелството, че доста от българите пушат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР