Всяка година журналисти, анализатори и коментатори на текущите събития правят

...
Всяка година журналисти, анализатори и коментатори на текущите събития правят
Коментари Харесай

Рецесии, бум на туризма, изтичане на мозъци - прогнозите на експерти до края на годината

Всяка година публицисти, анализатори и коментатори на настоящите събития вършат прогнози за рисковете и опциите за главните тематики. Екипът за разбори и проучвания на Европейски Съюз показа своето виждане.
 
Документът е предопределен да служи като опорно мнение към погледа напред през 2023 година и дава общ аспект на прогнозите на други специалисти в основни трендове. Икономическо развиване и кои опасности и благоприятни условия би трябвало да се следят. Този документ обобщава разнообразни гледни точки в няколко разнообразни категории: общество, технология, околна среда, стопанска система и геополитика. Всеки от прогнозите, систематизирани тук, са направени от най-малко два разнообразни източника.

Демографски промени

• Индия ще изпревари Китай като най-населената страна в света, най-вероятно през април и към това време. 1,43 милиарда, което също може да бъде пикът на популацията на Китай.
• Изтичането на мозъци от Нигерия ще бъде проблем: съвсем половината от възрастните нигерийци декларират, че възнамеряват пренасяне в чужбина в средносрочен проект през 2019 година (Съвет за външни отношения). Етническо,
религиозно, партийно и районно напрежение може да избухне преди изборите през 2023 година (Oxford Analytica).
Поляризирани популации
• Политическите и социокултурните разделения в Съединени американски щати ще продължат да се уголемяват. Рискът от неустойчивост и политическото принуждение остава високо.
 
Развитие в застой

• Обръщането в напредъка на световното развиване, което стартира през 2020 година и продължава на фона на редица взаимно подсилващи се земетресения, ще продължат през 2023 година Милиарди ще станат по-уязвими, защото постигнатите по-рано облаги се губят и международната междинна класа ще се свие. По-голяма политическа неустойчивост ще бъде евентуален резултат.
• Глобалният стопански спад може да докара до поддържане на мощни обществени промени в страните на юг от Сахара. От финансова неустойчивост на държавното управление и опасности от банкрут на държавния дълг. (RANE)
 
Бъдещето на нула Коронавирус

• Китай евентуално ще продължи облекчаването на нулевия Коронавирус и още веднъж ще одобри чужденци.
Хранителна неустановеност
• Цените на храните ще продължат да порастват през 2023 година и можем да чакаме спомагателни спирания на доставките на зърно поради войната в Украйна. Ограничения за експорт на храни и торове, които най-вече са наложени от страните от Г-20, остават проблем за наблюдаване. (Съвет по външни отношения)
 
Технология
 
Решаваща година за Метавселената

• Критични събития през 2023 година биха могли да дават „ инспекция на действителността “ (The Economist) за това дали Metaverse ще извърши своя капацитет и ще може да надвиши промишлеността на видеоигрите.
• Метавселената от ден на ден ще става част от публичното схващане, с повече пилотни планове на дребно и развлекателни компании. Disney може да вземем за пример да избере да влезе в Metaverse и да изследва своите артикули във виртуалния свят. (Ройтерс)
 
AI напредва

• Изкуственият разсъдък ще стане още по-голяма част от всекидневието: ще има повишаване на AI генерирани изображения и музика и фокус върху увеличението на служащите с нахлуване на AI принадлежности и работни пространства.
• Въпреки това напредъкът в AI („ оръжия за всеобщо разрушение “, Eurasia Group), като генеративен AI, deepfakes, лицевото различаване и гласовия синтез също съставляват риск за демокрацията.
 
Крипто-зимата не е завършила

• Повече огромни бизнеси, занимаващи се с криптовалута евентуално ще се провалят през 2023 година Това даже може да докара до „ възмездие “ на действителната стопанска система над криптовалутите в очите на обществеността, която ще обръща по-малко
внимание към крипто, защото действителните стопански терзания преобладават.

Социалните медии в придвижване

• Twitter няма да банкрутира, тъй като е към момента незаместим като обществен конгрес, само че може да бъде глобяван заради нарушавания на DSA.
• Може обаче в последна сметка да бъде сменен от Tiktok, който ще продължи своя взрив. Използвайки приложението, потомство Z може да се активизира и провежда онлайн, изключително в Съединени американски щати и Европа, и да наруши стопанската система и
политика. (Евразийска група)
 
Нещата ще се нажежат

• За 2023 година междинните световни температури евентуално ще доближат 1,2C над междинните за прединдустриалната ера.
Въпреки това е все по-вероятно краткотрайно да достигнем прага от 1,5C през 2024-2026 година (FT)
 
Кой ще заплати?

• Развиващите се стопански системи като Индия и Китай е малко евентуално да поддържат загубите от изменението на климата и фонда за вреди, който беше основан на COP27, само че ще има повече старания за превъзмогване на пропуските сред тези
страни с разнообразни размери, ползи и равнища на развиване на фона на бързо ескалиращата климатична рецесия. (Nikkei)
• Като цяло анализаторите виждат забележителен риск, който скоростта и успеваемостта на зеления преход смекчават. Изменението на климата може да докара до по-тежки естествени бедствия и рискови метеорологични събития (Световен стопански форум).
 
Задават се рецесии

• Инфлацията ще има мощни стопански и политически вълнообразни резултати и ще работи като основен мотор на световното развиване и криза. Тази криза евентуално ще бъде лека в Съединени американски щати, само че по-тежка в Европа.
• На фона на икономическите рецесии опитните чиновници може да са по-търсени, защото фирмите може да предпочетат тяхното ноу-хау пред по-младите чиновници. (Ройтерс).
 
Нарастващи опасности

• Силният $ може да бъде изключително нездравословен за финансовото положение на по-бедните страни поради възходящите цени на храните. Много африкански страни ще са все по-склонни да изпаднат в несъстоятелност.
• Регулаторите ще бъдат нащрек, с цел да предотвратят нова финансова рецесия. За ограничение на систематичните опасности в не-банковия финансов бранш, може да се наложи да се съсредоточат повече върху страните, чиито пазари имат капацитета, а не върху контролиране на съответни финансови артикули. (Ройтерс).
 
Бум на туризма

• Глобалното закъснение поради Коронавирус може да провокира „ злопаметен туризъм “, като разноските са съвсем на равнището от 2019 година Краят на нулевия Коронавирус ще докара до скок на китайските туристи, които се връщат в азиатските си съседи.
 
Упадъкът на Запада
• Европа ще бъде изправена пред сериозна енергийна рецесия, защото LNG не може да компенсира загубата на съветски газ.
• Упадъкът на Обединеното кралство като някогашна колониална мощ и възходът на нейните някогашни колонии да станат главните мотори на световния напредък се преглеждат като акцент върху разпадането на колониализма.
 
Геополитика
 
• Победа, от която и да е страна във войната на Русия в Украйна или даже преустановяване на огъня се смятат за малко евентуални. Нито една от страните няма да реализира задоволително триумфи, с цел да промени значително обстановката. Повечето анализатори чакат нескончаем, тежък спор. Войната най-вероятно ще бъде уредена единствено след промяна на режима от двете страни. (Nikkei)
• Русия няма да употребява тактически нуклеарни оръжия през 2023 година, само че ще усили заканите против Запада. (Ройтерс)
• Недостигът на газ ще провокира поддръжката на Запада за Украйна.
 
Промяна на световния ред

• През 2023 година воденият от Запада световен ред ще продължи да упада и световните институции ще деградират от ден на ден. Средните сили като Турция, Австралия или ОАЕ ще получават все по-голямо въздействие във все по-голяма степен в многополюсния свят.
• Ердоган евентуално ще бъде избран отново на идните избори в Турция. (FT)
• Възможно е да има промени в редица съюзи: НАТО е на път да се разшири и Quad, AUKUS и I2U2. Саудитска Арабия може да реши да се причисли към споразуменията на Ейбрахам, до момента в който ОАЕ може да се опита да се дистанцира от ОПЕК, като да вземем за пример употребява COP28 в своя изгода. (Ройтерс)
• Отношенията на Индия с Русия евентуално също ще се трансформират, като Индия диверсифицира оръжията и се отдалечава от Русия. (CFR)




 
Превод: GlasNews.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР