Всяка година горе долу по това време финансовият министър представя

...
Всяка година горе долу по това време финансовият министър представя
Коментари Харесай

2018: Бюджет на маскирания социализъм


Всяка година горе долу по това време финансовият министър показва бюджета на България за идната. Така е от десетилетия - било е и по времето на непобедилия, и на победилия, и на зрелия социализъм. Така е и в този момент - по времето на маскирания социализъм. Защо е маскиран ли? Защото, май единствено на книга скъсахме с него. Целият ни живот зависна сред социализма и демокрацията. Бюджета, най-много! Няма и диря в бюджет 2018 от финансиране на дълготрайни планове. Липсва явен и авансово необятно разискван приоритет на нацията, чието финансиране да се подсигурява за десетилетия напред. А, за какво е социализъм всички знаем. И по времето на Народна република България и в този момент разпределянето на приходите се прави на правилото “за всекиго по нещо”.

Винаги като чета претекстовете към който и да е бюджет се учудвам (и чак умилявам), че нямало задоволително пари, с цел да се осъществят всички хубави хрумвания на ръководещите партии. И че в случай че съберем единствено още няколко милиарда, ще настъпи подобен живот, че единствено ще си викаме: Дано!

Това обаче просто не е правилно. Всяка година бюджетът разпределя над 35 милиарда лв., а за следващата година цифрата е съвсем 40 милиарда лева Проблемът е, че тези пари потъват в черни дупки, които никой не желае да запуши. Защото ще би трябвало да се захване с непопулярни и тежки промени, които ще му докарат недоволни протестиращи под прозорците, а това напряко ще му утрепе рейтинга. Да не приказваме, че плодовете и славата остават за неговите наследници, които ще извадят шанса да ръководят страната след 5-10-15 години. А и няма нищо по-удобно от следения електорат - тези хора, които разчитат основно на страната, с цел да вържат двата края, и които са подготвени да гласоподават за всеки, които им обещае 5-10 лева повече месечно. Затова и държавните управления се държат като господари, а не като прислужници на обществото. Те " дават ", " подаряват ", " смиляват се ", само че не ръководят.

Всичко това ясно проличава и в бюджета за 2018 година.

- При добре разрастваща се стопанска система (4% предстоящ ръст) отново се усилват налози, осигуровки, минимални осигурителни прагове, акцизи, и се натрупа недостиг от 1,1 милиарда лева

- Най-много пари отиват за обществено подкрепяне - 13 милиарда лева или 35% повече от предходната година. Но по-голямата част от тях са за пенсии, които ще се усилят едвам с 3.8%. Гарантираният най-малък приход се подвига с 10 лева, детските за 1 дете - с 3 лева, другите обществени заплащания - също долу-горе с толкоз. Мижави резултати на фона на големите суми, тъй като не са запушени пробойните нито при инвалидните пенсии, нито при ранното пенсиониране.

- С 14% (до 3 милиарда лева.) се усилват парите за обучение. Но от това качеството няма да се усъвършенства, тъй като всичко потъва в заплащания на калпак. Няма нито визия, нито предпочитание за смяна на качеството нито на преподаването, нито на просветителния развой. Ако желаеме да последваме първенци като Финландия в образоването и реализацията на нашите деца, би трябвало да обособим специфичен фонд и ясно написан план за рационализация на образованието в България. Това обаче е комплицирано! Я да си караме постарому с бюджета за обучение - с доста счетоводство и никакви смислени хрумвания.

- С 12% повече или общо 14 милиарда лева ще получи опазването на здравето, само че системата ще продължи да бъде източвана, тъй като не се плануват никакви ограничения против мошениците и стягане на контрола. Единственото, което ръководещите съумяха да измъдрят, е да орежат правата на всички българи, намалявайки компенсацията за първите три дни болничен. Засега тази неправда е спряна, само че е показателна за това, че е по-лесно да се санкционират всички, в сравнение с да се заловят и санкционират тарикатите.

- 90% от гигантския бюджет на Министерство на вътрешните работи от 1.3 милиарда лева отиват за заплати!?! А служителите на реда заслужено стачкуват против ниското възнаграждение, неналичието на облекло и техника! Просто служителите там са прекалено много и никой не желае да приключи порочната процедура те да получават колкото хората, които работят на улицата и рискуват живота си.

- Същият е казусът и при министерството на защитата - 911 млн. лева от 1.2 милиарда бюджет отиват за заплати! Откъде пари за превъоръжаване? Летците към този момент приземиха бойните самолети, които се разпадат. Скоро и другите войски ще ги последват в митингите. Докато комисионерите във високите си кабинети се надцакват и наумуват, войската ще се самозакрие.

Така че пари има! Ефективно ръководство липсва!

*Коментарът е от Facebook профила на създателя. Гроздан Караджов е някогашен депутат от Реформаторския блок, ръководител на съдружие " Граждански съвет ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР