Всвета на литературата има не малко гениални таланти от чието

...
Всвета на литературата има не малко гениални таланти от чието
Коментари Харесай

Тъмната страна на Оскар Уайлд: Неговите скрити демони и страсти

Всвета на литературата има не малко гениални гении от чието перо са излезли същински международни шедьоври, които оказват въздействие върху нас, читателите, дълго след гибелта на техните създатели. Оскар Уайлд несъмнено е един от тях и би трябвало да има почетно място на литературната сцена. Неговите творби са толкоз същински, въпреки и постоянно на пръв взор нереални. В тях той е вложил най-суровата човешка природа с всичките ѝ дефекти, пороци и копнежи. Такава каквато рядко признаваме пред себе си, че крием надълбоко в душите си.

“It is the stupid and the ugly
who have the best of it
in this world ”

― Oscar Wilde
— Poetic Outlaws (@OutlawsPoetic)
Кой е Оскар Уайлд?

Оскар Уайлд (1854-1900) е ирландски публицист, драматург и стихотворец, който се трансформира в една от най-видните фигури на литературната сцена от края на 19-ти век. Известен със своето духовитост, ярка персона и остри обществени мнения, Уайлд е прочут със своите пиеси, есета и романи.

Роден в Дъблин, Ирландия, Уайлд посещава Тринити Колидж, Дъблин, а по-късно учи в Магдален Колидж, Оксфорд. Той получава самопризнание за своя разсъдък и духовитост по време на престоя си в Оксфорд и се свързва с естетическото придвижване, което натъртва на „ изкуството поради самото изкуство “ и устрема към хубост.

Писателската кариера на Уайлд обгръща разнообразни жанрове. Неговите пиеси постоянно употребяват неправилни самоличности, фарсови обстановки и остроумни реплики.

В допълнение към своите пиеси, Уайлд написва няколко забележителни творби, в това число романа " Портретът на Дориан Грей ", мрачна и философска история за устрема на един мъж към безконечна младост и хубост. Той също по този начин сътвори сбирка от приказки, озаглавена „ Щастливият принц и други приказки “.

Въпреки литературния му триумф, персоналният живот на Уайлд е белязан от голям брой несъгласия. През 1895 година той се сблъсква с обществен скандал и правни последствия, когато е упрекнат в хомосексуална връзка, която по това време се смята за противозаконна. В последна сметка Уайлд е наказан за " груба непристойност " и наказан на две години тежък труд.

След освобождението си от пандиза Уайлд живее във Франция под името Себастиан Мелмот и разгласява „ Баладата за Reading Gaol “, стихотворение, отразяващо прекарванията му в пандиза. Умира в Париж през 1900 година на 46-годишна възраст от менингит.

Наследството на Оскар Уайлд като публицист и културна икона продължава и до през днешния ден. Творбите му към момента се славят поради тяхното духовитост, обществена ирония и проучване на комплицирани тематики като изкуство, хубост и морал. Животът на Уайлд и тестванията, с които се сблъсква, също го трансформират в знак на битката за правата и последствията от обществената непоносимост.

“To disagree with three-fourths of the British public on all points is one of the first elements of sanity, one of the deepest consolations in all moments of spiritual doubt ”
Oscar Wilde
— Davenant
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР