Всичко започва заради по-голямата ѝ сестра, която тренирала тенис -

...
Всичко започва заради по-голямата ѝ сестра, която тренирала тенис -
Коментари Харесай

Тенис, благодаря ти. Ига Швьонтек, която подобри 30-годишен рекорд

Всичко стартира поради по-голямата ѝ сестра, която упражнявала тенис - Ига се опитвала да ѝ подражава, само че също по този начин желала да ѝ потвърди, че може да я победи.

Няколко години по-късно Ига е по-добра освен от сестра си - по-добра е от всички. От няколко месеца полякинята Ига Швьонтек е номер едно в международната тенис класация при дамите. Във вторник тя усъвършенства и връх, задържал се цели три десетилетия.

На старта на "Уимбълдън " тенисистката се оправи с хърватката Яна Фет и с това записа най-дългата победна серия от началото на 21 век до момента - 36 подред.

Този връх се държеше от Винъс Уилямс, която през 2000 година - една година преди рождението на Швьонтек, реализира серия от 35 следващи победи.

"Когато си помисля за Серена или за Винъс, те ми се костват, не знам, като митове. Не считам себе си за легенда, а те са такива, те са най-великите на всички времена ", сподели полякинята в отговор на въпрос дали върхът я приближава до славата на най-хубавите.

"Но за мен е необикновено да имам такава серия ", добави тя.

"Това просто демонстрира какъв брой труд сме положили за всеки мач. Много съм щастлива, че съумях да покажа неизменност, тъй като това постоянно е било моята цел ".

Действително, по пътя си към върха Швьонтек впечатли с постоянството си, печелейки 6 трофеи - в Доха, Индиън Уелс, Маями, Щутгарт, Рим и Париж.

Последната ѝ купа от Париж пристигна при започване на юни и е втората ѝ купа от шампионат от Големия шлем. През 2020 година Швьонтек стана първата полякиня с купа от Шлема, откакто завоюва финала точно на Ролан Гарос.
 Швьонтек с купата си от Ролан Гарос, 4 юни 2022 година
Родената във Варшава тенисистка е единствено на 21 години, само че към този момент има и общо 9 купи от WTA сериите. На юношеско равнище тя съумява да завоюва златен олимпийски орден на двойки от младежката олимпиада в Буенос Айрес през 2018 година, а същата година печели и юношеския Уимбълдън на сингъл и юношеския Ролан Гарос на двойки.

Но макар че демонстрира гения си още в ранна възраст, полякинята признава, че ѝ е лишило доста време, преди да повярва, че може да реализира триумфите, които записва сега.

"Беше ми много мъчно да си показва, че ще бъда номер 1 в света ", споделя тя в изявление за английския Гардиън. Причината: образците за такова достижения от нейната страна са малко.

"Разсъждавайки разумно, в случай че погледнете страната ми, какъв брой хора са съумели? На процедура единствено Агнешка [Радванска]. Вероятността да стана тенис суперзвезда беше много дребна. Харесвам математиката и мозъкът ми постоянно мисли за вероятностите - тъй че си мислех, че би било мъчно да се случи. "

Това довежда до решението ѝ да остане в учебно заведение, до момента в който приключи гимназия: "Винаги съм имала проект Б ", споделя тя.

"Дори когато станах на 18, продължих с гимназията и бях в действителност фокусирана върху това. Имах възприятието, че работя на две работни места по едно и също време. Дори през 2020 година към момента усещах, че нуждая се от проект Б, ако не се получи с тениса ", споделя Швьонтек.

Днес младата полякиня към този момент се е фокусирала напълно върху своя обичан спорт. Казва, че осъзнава какъв брой доста още има за учене и какъв брой доста път има да извърви, с цел да доближи равнището на своите идоли - Рафаел Надал, да вземем за пример, на който от дребна се възхищава.

Но има и уроци, които към този момент е научила.

"Ако съм научила едно нещо за тези две години, то е, че единственото, върху което в действителност имаш надзор, е твоята работа. Така че с екипа ми даваме всичко от себе си всеки ден, малко по малко ", написа Швьонтек в обществените мрежи след успеха си на финала на Ролан Гарос.

"Тенис, благодаря ти. Понякога си огромно предизвикателство, само че правя оценка всичко, което ми даваш ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР