Всичко започва през 1934 година, когато Коминтернът приема резолюция по

...
Всичко започва през 1934 година, когато Коминтернът приема резолюция по
Коментари Харесай

Когато Сталин искаше да подари на Тито Пиринския край

Всичко стартира през 1934 година, когато Коминтернът приема резолюция по македонския въпрос, с която се дават тенденция за различаване на обособен македонски народ и македонски език. Мнозинството български комунисти в Москва не са съгласни с това решение, само че се подчиняват. Както се подчиняват и дребна част от болшинството български комунисти в Пиринския край, започвайки да се разпознават като македонци.

Правят се редица старания в посока решение на македонския въпрос – да вземем за пример, през 1938 година в България се основава така наречен Македонски книжовен кръжок за образуване на обособен македонски език; през 1941 година, в Москва Сталин разкрива желанията си да се редактира границата сред Югославия и България. Но макар тях, „ македонизирането “ на славянското население не върви добре. До 1945 г…

Роженския манастир

Анатолий Салков е историк от Белоруския държавен университет, който показва доказателства и документи, съгласно които Пиринския край е трябвало да бъде даден на Югославия като подарък-подкуп от Сталин към Тито. Историкът акцентира връзките сред двамата след 9 септември 1944 година – желанието на Йосиф да задържи Йосип на страната на аления блок – като главен мотор на това съдбоносно за цяла България решение.

След като Москва предлага основаването на „ единна македонска страна “, поддържайки позицията за „ разединената македонска нация “, и макар негодуванията на дипломати като Станое Симич, в Москва, планът стартира съществено незабавно след окупирането на България от Червената войска. Георги Димитров и компания одобряват със общоприетата наслада концепцията на Сталин. Тито също е удовлетворен, въпреки и да знае какви са задачите на сътрудника му деспот: Анексът на Пиринския край идва против честност към Вожда.

За тази честност обаче Тито желае напряко цялата България в рамките на Югославия и то до края на 1944 година Кремъл от своя страна не е склонен, тъй като от Белград няма обет или даже намек за честност.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР