Всички знаем за популярните животни от вида на котките -

...
Всички знаем за популярните животни от вида на котките -
Коментари Харесай

Чуруликащата дълга котка, която похапва банани - ягуарунди СНИМКИ

Всички знаем за известните животни от типа на котките - лъвове, тигри, гепарди леопарди и други. Но чували ли сте за ягуарунди? Това несъмнено е един от най-странните представители на семейство коткови.

Екзотичното животно, което наподобява по едно и също време на дребна дива котка и огромна златка, наподобява толкоз отзивчиво! Но ягуарунди е непредсказуем див звяр, който дълго време озадачавал зоолозите и предизвиквал горещи разногласия посред им.

Въпреки че по своите размери ягуарунди е див звяр, сравним с домашните котки, в домашна среда той може да се окаже много рисков член на човешкото семейство. Силният инстинкт на ловджия подтиква миловидния ягуарунди да преследва освен мишки, само че и огромни домашни птици като пуйки и патици.

Някои фенове на животни съумяват да намерят общ език с ягуарунди, като даже са подготвени да вземат късоухата котка за домакински любим. Наистина, екзотичните котки се приспособяват елементарно към неестествената среда в общуване с хората, само че те изискват деен метод на живот, който им разрешава да се намират в придвижване във всяка една минута.


Ейра е мъртва? Да живее ягуарунди!
Външният тип на тези котки е необикновен – природата ги е дарила с дълги тела, дребни глави, със мощна и издължена шия. Окраската на козината на ягуарунди доминира в топли сивкаво-кафяви или рижави тонове, споделя palatka.bg. Тази разлика в цветовете дълго време заблуждавала зоолозите, който считали, че рижавите ягуарунди са обособен тип животни, които даже нарекли котки ейра.

Но всичко се изяснило, когато учените се натъкнали на двойка котки надлежно в сиво-бежов и рижав цвят на козината. Тогава котките ейра били отстранени от международния лист на коткоподобни и учените траяли да учат удивителния звяр ягуарунди.

Поводите за учудване от ягуарунди са премного. Тези невероятни котки са способни да издават голямо количество звуци. В репертоара им участва освен елементарното котешко мяукане, само че и много необичайно чуруликане и звуци, наподобяващи свистенето на свирка.


Няма месо? Може и банани.
Още по-необичайни са кулинарните пристрастия на ягуарунди. Представителите на този скотски тип са хищници, само че са всеядни в дословния смисъл на думата. Като всеки огромен див звяр, котките ягуарунди се хранят с дребни бозайници, гущери и обичат да вървят на лов на риба. Но в случай че уловът се окаже несполучлив, зверовете не се отчайват – просто хапват малко… грозде, банани или праскови.



Ягуарунди освен яде плодове, само че и поддържа връзка с маймуните, координирайки се с тях по време на хищнически нападения. Котките на драго сърце вземат участие в обири, грабвайки това, което се е изплъзнало от ръцете на маймуните. В някои случаи хищниците не се свенят и да ревизират какво се крие в контейнерите за боклуци в покрайнините на малко обитаемоте места.
Защо ягуарунди може да изчезне?
Ягуарунди живеят в горите на южните елементи на Северноамериканския континент и съвсем на цялата територия на Централна и Южна Америка. Независимо от огромната територия, която населяват, напоследък да срещнеш този изумителен див звяр е много мъчно. Причината не е тъй като хората изтребват котката поради топлата й четина, а тъй като индивидът покорява от ден на ден горски територии, населявани от ягуарунди.

Засега ягуарунди не се намират под опасност от изгубване, само че ловуването на тези животни е неразрешено със закон. В щата Тексас в Съединени американски щати за ликвидиране на котка ягуарунди може да попаднете зад решетките. Законът в Мексико, Панама и Аржентина също пази екзотичния див звяр от изтребване.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР