Всички знаем колко вредна за здравето ни е мазната храна.

...
Всички знаем колко вредна за здравето ни е мазната храна.
Коментари Харесай

Мазните храни вредят повече на мъжете

Всички знаем какъв брой нездравословна за здравето ни е мазната храна. Обикновено чипсът, пуканките, сандвичите и останалите бързи закуски се отбягват повече от дамите, защото не се отразяват добре на фигурата им. Оказва се обаче, че не дамите би трябвало да се тормозят толкоз от тях, а господата.

Бургерите, поничките и тостовете са надалеч по-вредни за мъжкия мозък, осведоми Ей Би Си, базирайки се на ново американско изследване, извършено с лабораторни гризачи.

Според учените мазните храни водят до инфектиране на мозъка при мъжките гризачи, до момента в който при женските такова събитие не се следи, защото те са защитени от естрогена.

Изследователи от медицинския център на университета на Тексас се захванали с изследването, тъй като по-стар техен опит, извършен само с мъжки животни, открил, че възпалението в хипоталамуса /тази част от мозъка, която въздейства на енергийния баланс/ е породено от палмитиновата киселина.

 Понички

Палмитиновата киселина съставлява наситена мастна киселина, съдържаща се в животинските артикули и в палмовото масло. Тя е изключително присъща за мазните храни.

Специалистите желали да ревизират дали и при женските екземпляри създание сходна взаимозависимост. Какво обаче се случило? След 16 седмици хранене с мазни блюда при мъжките гризачи още веднъж се следили признаци на инфектиране в мозъка, само че при женските мишки - не. Оказало се също по този начин, че мъжките мишки по-често развивали непоносимост към глюкоза и имали проблеми със сърдечната активност.

Учените съумели да потвърдят, че тип естрогенен рецептор защищава мозъка на женските човеци от инфектиране.

 Хранене

Според учените получените резултати подхождат на изказванието, че дамите преди менопауза, при които се следят високи равнища естроген, страдат доста по-рядко от диабет и сърдечно-съдови болести спрямо мъжете. Когато навлязат в менопауза обаче представителките на нежната половина на човечеството става по-уязвими към последствията от затлъстяването.

Господата освен би трябвало да заобикалят мазните храни, само че е добре да се насочат към някои избрани артикули. Домати, броколи, круши, ориз и овесени ядки са единствено една дребна част от суперхраните за мъжете, считат експертите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР