Всички знаем колко разгневил Прометей Зевс, когато дал огъня на

...
Всички знаем колко разгневил Прометей Зевс, когато дал огъня на
Коментари Харесай

Откъде идва изразът „кутията на Пандора”?

Всички знаем какъв брой разгневил Прометей Зевс, когато дал огъня на хората. За наказване Зевс го приковал към една канара и така нататък, само че освен това. Истината е, че Гръмовержеца се почувствал заплашен, тъй като посредством огъня хората почнали да стават все по-силни, самоуверени и самостоятелни. За такова огромно провинение Зевс намислил толкоз огромно възмездие. Наредил На Хефест (покровител на огъня и непостижим занаятчия ковач) да сътвори идеален облик на дамата. Тя трябвало да има всички способности. Когато Хефест я изработил, боговете се изредили да я орисат с най-прекрасните гении – да свири и пее омайващо, да има извънредно сладкодумство, да бъде прелестна и нежна. Пандора се появила пред Прометей и неговия брат Епиметей. Прометей незабавно се усъмнил, че тази жена била прекомерно съвършена, тъй като бил остроумен и умен. Брат му обаче се влюбил бясно и се оженил за нея. Като брачен подарък Зевс им подарил една кутия, само че им заръчал да я приберат на скрито място и в никакъв случай, но в никакъв случай да не я отварят. Въпреки че Прометей доста пъти предупреждавал брат си, той отказвал да го послуша, в това число и за това, че в никакъв случай не трябва да приема блага от боговете, тъй като крият рискове и клопки. Приел кутията с признателност и я поставил в един ъгъл в дома си.

Двамата заживели щастливо в един прелестен свят. Всички били здрави и щастливи, никой не боледувал, никой никого не мразел, никой на никого не завиждал, всички се обичали приятелски.

Пандора обаче не серпантина да се пита какво ли има в тайнствената кутия. Любопитството не й давало мира. Отначало се пробвала да склони мъжа си да отворят кутията, само че като видяла, че е неотстъпчив, решила да изчака да остане сама и да работи. Речено – сторено. Когато останала сама вкъщи, Пандора взела кутията, разрушила ключалката й и отворила капака.

Отвътре се чули стенания, вопли и безчовечен писък. Девойката отскочила ужасена, само че било към този момент късно. От кутията излезли всички несгоди на света: Завистта, Жестокостта, Гневът, Омразата, Гладът, Бедността, Болката, Болестта, Старостта и Смъртта.

Всички беди се изсипали върху човечеството, с цел да станат вечно част от ориста му. Все отново на дъното на кутията останало нещо последно, което не излязло. Останала Надеждата. Затова даже в най-тежките моменти, когато е най-тъмно, когато индивидът е на лимита на отчаянието, Надеждата остава постоянно жива.

Водещ на рубриката „ Откъде произлиза изразът ”: Цветелина Велчева

Прочетете от поредицата още:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР