Всички знаем, че най-съкрушителното си поражение Наполеон претърпял при Ватерло.

...
Всички знаем, че най-съкрушителното си поражение Наполеон претърпял при Ватерло.
Коментари Харесай

Как Наполеон бил победен от зайци

 Наполеон-и-заек

Всички знаем, че най-съкрушителното си проваляне Наполеон претърпял при Ватерло. Но историята нормално мълчи за още един случай, когато на Бонапарт му се наложило да се отдръпна от бойното поле по най-срамен метод.

Случило се през 1807 година. Току-що били подписали Тилзитския мир сред френската и съветската империи и Наполеон решил да то означи с доблестен лов на зайци.

Организацията на мероприятието била поръчана на началник-щаба Александър Бертие, който се постарал всичко да бъде устроено с обсег: превъзходен пикник с луксозни ястия, духов оркестър с отлични музиканти и, несъмнено, с цел да не остават Наполеон и генералите без титли, закупил зайци – цели три хиляди.

Когато ловците били подготвени, цялата тази голяма ушата навалица била пусната от клетките.

И тук се случило нещо изцяло ненадейно. Вместо да се разбягат в боязън, зайците се втурнали непосредствено към хората.

Първоначално на спътниците на Наполеон им се сторило занимателно, само че скоро не им било до смях – армията на дългоухите настойчиво атакувала най-могъщия човек на земята, промъкнали се до краката му, като някои дори почнали да се катерят нагоре, държейки се за облеклата на Бонапарт.

Наполеон се опитвал да им крещи, да тропа с крайници, а антуражът му взели в ръка пръчки и камъни – всичко на вятъра.

Да се отбие такава навалица било невероятно. Наложило се Бонапарт с всички свои генерали да се впусне в позорно бягство.

Оказало се, че старателният Бертие вместо да улови диви зайци, закупил от локални фермери домашни питомци. В резултат зайците възприели Наполеон не като заплашителен ловджия, а като евентуален човек, който ще ги нахрани – по тази причина и се втурнали към него за своята дневна порция.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР