Всички знаем, че човек е на толкова години, на колкото

...
Всички знаем, че човек е на толкова години, на колкото
Коментари Харесай

Експеримент на Елън Лангер, който доказа, че старостта съществува само в нашето въображение

Всички знаем, че човек е на толкоз години, на колкото самичък се усеща. Но надали някой приема тази фраза съществено, тъй като са ни учили, че човек сигурно би трябвало да остарее, с всички произлизащи от това не изключително приятни условия. Ами в случай че ви кажем, че можем да откажем да остаряваме и грохваме? Известнната американска психоложка Елън Лангер потвърди със смелия си опит, че стареенето въобще не е наложително, в случай че сами не го желаеме.

Д-р Елън Лангер е известна със своите революционни открития, които засягат най-вече възрастните хора. През 1976 година тя подхваща проучвания в старческия дом Ардън Хаус в Кънектикът, които прекатурват актуалната геронтология.

Лангер потвърждава, че прекомерната грижа за възрастните хора не е потребна за тях, а в противен случай, редуцира дните им. Понякога прекомерната угриженост води човек по-бързо към гибелта, старостта и заболяването. Благодарение на Лангер в науката се появи терминът „ Синдром на заучената беззащитност “, който беше приет от учените по целия свят.

Но Елън Лангер не възнамерявала да спре дотук и през 1979 година взема решение да разсее останалите вековни легенди за стареенето на хората. За нов опит Елън избира 8 мъже, чиято междинна възраст била 75 години. Те се съгласили да се реалокират в особено оборудвано за тях жилище в щата Ню Хемпшир, ситуирано на територията на някогашен манастир.

Участниците в опита даже не можели да си показват какво ги чака в новия дом, където трябвало да живеят няколко седмици, без да имат връзка с външния свят. От мъжете се изисквало напълно  малко – Лангер ги помолила да не взимат със себе си фотоси, книги и списания, които са излезли по-късно от 50-те години.

Когато дядовците влезнали в къщата, те просто онемели. В новия им дом всичко било както през далечната 1959 година – книги на рафтовете, календари, грамофон с грамофонни плочи и даже черно-бял тв приемник с дребен издаден екран и леща. Всичко към тях ги върнало 20 години обратно, в тези дни, когато те към момента бил мъже, в разцвета на силите си, преди малко прекрачили прага на зрелостта.

Лангер помолила участниците в опита да се държат по този начин, като че ли в действителност е 1959 година Мъжете трябвало да си показват, че са на 50-55 години и се оказало доста по-лесно, в сравнение с си мислите. В къщата имало откриватели, само че Хелън строго забранил на асистентите си да припомнят на възрастните хора по какъвто и да е метод, че са остарели.

Ако някой дядо решавал да реалокира стола си в различен ъгъл, трябвало да се помъчи самичък или да извика наборите си за помощ. Също по този начин, никой не считал да им припомня да си взимат медикаментите, да следи за спазването на диети и други нормални неща в такива случаи.

Д-р Хелън Лангер е най-хубавата илюстрация за нейната научна работа

Изолацията от външния свят, цялостната самостоятелност и деликатно пресъздадената атмосфера в къщата повлияли благотворно на дядовците. Само след седмица множеството от тях имали усъвършенствана стойка, мускулна мощ, пъргавина на ставите и даже положително зрение. Един от мъжете почнал да вижда по-добре с 10%, макар обстоятелството, че не получавал никакви специфични грижи или медикаменти.

Увеличила се и интелигентността на участниците в опита – при 5 от тях коефициентът на просветеност към края на опита станал по-висок, в сравнение с първоначално. Но най-удивителното е, че мъжете се трансформирали и на външен тип. Когато се съпоставят техните фотоси преди и след опита, ясно се вижда, че те са … по-млади.

За цялостна обективност фотосите на дядовците били показани на хора, които не знаели нищо за проучванията на доктор Лангер. Всички те били сигурни, че има най-малко три години разлика сред фотосите, направени в края на опита и първоначално, несъмнено на началните изглеждали по-стари.

Експериментът на Елън Лангер бил приет за сполучлив – той потвърдил, че благосъстоянието на човек зависи директно от неговата среда и моделите, който му се постановат. С други думи, в случай че на 70-годишна възраст човек се назовава дъртак и изисква уместно отношение от другите, тогава той се усеща дъртак. По-добре да вземем образец от Хелън Рут ван Уинкъл, 91-годишна блогърка, която живее по-смислен живот от доста млади девойки.

Ако пренебрегнете условностите и се смятате за 45-годишен до 95-годишна възраст, тогава има огромна възможност даже последните години от живота ви да бъдат изпълнени с интензивност и наслада и заболяванията да правят отстъпка на назад във времето. Самата доктор Елън Лангер се опитвала да се съобрази със своята доктрина и на 73 години образно демонстрирала опита си. През 2009 година тя разгласява книгата „ Обратно на часовниковата стрелка “, която занимателно споделя на всички тайните на дълголетието и здравето.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР