Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия

...
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия
Коментари Харесай

Филтрирате ли питейната вода?

Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за положителното ни здраве. Водата от водопроводния кран, несъмнено, рискови микроби не съдържа. Но бедата е в друго – замърсяването идва от старите, ръждясали тръби и химическите дезинфектанти. Алтернатива е бутилираната минерална вода, само че в общия случай тя не е подобаваща за ежедневна приложимост, тъй като постоянно има повишени количества натрий, флуор или други детайли. Затова филтрирането на живителната течност в домашни условия е един от най-удачните способи да си осигурим чиста и здравословна вода.

Но идващото предизвикателство е изборът на филтрираща система. На коя (кои) тъкмо ще се спрете, зависи на първо място от примесите, с които желаете да се справите. Ако водата е от градския тръбопровод, главната заплаха са хлорните съединения и частиците наслойка. Докато във вилните и селски региони, постоянно главният водоизточник са подпочвените води, в които могат да се съдържат нездравословни микроорганизми и земеделски химикали. В първия случай ще се нуждаете от един филтър, а във втория от различен, само че по този начин или другояче актуалните пречистващи системи съдържат поредно няколко филтъра.

Най-простият способ на дестилация е механичният. Водата минава през фина мрежа, която отделя твърдите частици и песъчинки. Обикновено този прийом не се употребява независимо, а в композиция с други, тъй като не обезпечава пълноценно филтриране на водата, само че е нужна първа стъпка.

За по-добър резултат е нужен и филтър, които гълтам разтворените във водата химични съединения, като да вземем за пример този с деен въглен. Единственият му минус е, че с времето губи почистващите си свойства и би трябвало от време на време да се размени с различен. Независимо дали го ползвате постоянно или рядко в общия случай това би трябвало да става всеки месец.

Ако обаче ползвате вода от бунар или различен личен източник, ще ви бъде нужен способ, които унищожава нездравословните микроорганизми. Филтрите с ултравиолетова светлина са екологични, относително евтини (не изискват честа промяна на консумативите), безжалостни към всички бактерии, плесени и спори, които могат да се подвизават в питейната вода и най-важното – за разлика от обичайното обеззаразяване с хлор не оставят нездравословни примеси във водата.

И най-после, най-сложният, само че в същото време най-естествен способ за пречистване е противоположната осмоза. При него водата минава през специфични мембрани, които отделят разтворените частици във водата, т.е. минералните соли. Получената вода е оптимално чиста и по качества се доближава до дестилираната.

Това са главните филтри за филтриране на водата на доктрина, само че по какъв начин можете да ги употребявате на процедура в домашни условия? Най-простото и известно средство е каната, която се състои от два резервоара – за непречистена и пречистена вода, а сред тях е филтриращия патрон, в които остават всички замърсявания и соли.

С по-голяма продуктивност са кухненските филтри, които се слагат напряко върху водопроводният кран. Така с изключение на за директна консумация, бързо и елементарно можете да пречиствате и вода за готвене и други потребности. Освен това непрекъснатата приложимост на филтъра не дава опция на разнообразни микроорганизми да се развъждат в него, както постоянно се случва пречистващите кани, в случай че останат неизползвани в границите на няколко дни.

Вашето е решението, кои от тези два метода за филтриране на водата ще изберете като по-удобен за вашето домакинство. При всички случай обаче е целесъобразно да употребявате филтрираната вода до половин, най-вече един час, тъй като по-късно още веднъж стартира да се замърсява с микроорганизми.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР