Всички възрастни с носталгия си спомнят детските приказки, които са

...
Всички възрастни с носталгия си спомнят детските приказки, които са
Коментари Харесай

10 приказки за деца, които могат да се мерят с филмите на ужасите

Всички възрастни с носталгия си спомнят детските приказки, които са слушали или чели като дребни. През погледа на възрастни обаче, тези истории наподобяват друго. Родителите внезапно виждат елементи, които по-скоро наподобяват като подиуми от филм на ужасите, в сравнение с като занимателен сюжет за деца, написа Darik.

Децата постоянно не се впечатляват от злокобните санкции, които злите кралици би трябвало да понесат, кървавата разпра с неприятния вълк и невъзмутимите проекти за ликвидиране на красивите принцеси.

Ето част от детските приказки, които, погледвати пред очите на възрастните, наподобяват брутални и страховити:



Хензел и Гретел

Детските приказки са преразказвани по доста способи и постоянно детайлите в историята се трансформират. В „ Хензел и Гретел “ обаче сюжетната линия в множеството случаи е еднообразно злокобна — мащехата на двете деца не ги обича и съумява да убеди татко им да се отърват от тях. Той оставя момичето и момчето сами в гората, където те попадат в дома на зла магьосница.
Тя на собствен ред стартира да ги угоява, с цел да надебелеят и да може да ги изяде по-сочни. Понеже недовижда, тя опипва пръстите им, с цел да разбере дали са задоволително наедрели. Те я залъгват като й кост от пиле, което тя им е дала за ястие. В последна сметка я убиват, откакто я бутат в пещта, която тя е подготвила, с цел да ги сготви.



Синята брада

Това може би е една от най-страшните детски приказки. В нея аристократ със синя брада се дами за млада жена. Той й поверява всички ключове от своя палат, като категорично й не разрешава да отваря една избрана стая.
Съпругата не устоя на любознанието и отваря стаята, а там, окачени по стените висят телата на всички някогашни дами на благородника, които той преди този момент е умъртвил. Главният воин даже се пробва да ликвидира младата си брачна половинка, само че нейните братя я избавят.

Али Баба и 40-е разбойника

На пръв взор историята на Али Баба наподобява относително кротка, само че и в нея има мъчителна гибел. Главният воин се натъква пещера, в която бандити крият богатство. Той открадва една част от него и споделя за случая на брат си, който също отива до пещерата, само че по-късно е погубен от бандитите. Те откриват, че точно Али Баба е откраднал съкровището им и се готвят да го убият.
Техният лидер се преоблича като търговец на масло, а разбойниците се скриват в делви. Дегизирани те съумяват да се промъкнат в дома на мъжа. Неговата слугиня обаче разкрива подлия проект. Тя убива бандитите в делвите, като ги залива с вряло масло, а техният водач персонално пронизва с ятаган.

Малката нимфа



„ Малката нимфа “ е една от най-потискащите приказки на Андерсен, която се разминават тотално с показаната в анимационните филмчета история с благополучен край. В истинската приказка русалката разрешава на морската магьосница да й отреже езика, с цел да й даде в подмяна крайници.
Тя среща принца, който преди този момент е избавила от корабокрушение и от самото начало се пробва да завоюва любовта му. Тя не може да беседва с него и всякога щом пристъпва с краката си изпитва ужасни болки. В последна сметка принцът се влюбва в друга и с цел да върне живота си русалката би трябвало да го убие. Тя обаче отхвърля да го направи и се трансформира в морска пяна.

Червената шапчица



Няма дете, което да не знае приказката за „ Червената шапчица “. В очите на малчуганите наподобява като победа на положителното над злото, само че за възрастните звучи брутално. Има доста тълкования на истинската история.
Широко публикувана е версията, в която вълкът изяжда баба и внучка, а ловджия разпаря корема на животното, с цел да ги измъкне живи. Впоследствие той го цялостни с камъни и зашива, а вълкът умира в страдания.

Снежанка



Някои тълкования на „ Снежанка “ са си напряко ужасяващи. Злата кралица, изпълнена със злоба към хубостта на момичето, непрекъснато крои пъклени проекти за ликвидиране.
Дори желае доказателство за гибелта на Снежанка — нейното сърце, а в някои версии бял и черен дроб. След като девойката е избавена от обаятелен принц, двамата се женят и канят царицата на сватбата си. Тя отишла, а двойката я разобличила. Принудили я да танцува с нажежени в огън обувки и не след дълго тя умряла.

Джак и бобеното стебло

Всички помним историята за Джак, който посажда вълшебно бобено зърно. Неговото стъбълце пораства до небето, а той се катери по него и доближава до нов свят. Там вижда къща, в която човекояден исполин. Той имал гъска, която снасяла златни яйца. Джак краде птицата и хуква да бяга по бобеното стъбълце назад към дома си. Великанът потегля да го гони.
Джак първи стига до земята, взима секира, отсича бобеното стъбълце и великанът пада и умира. Така Джак и майка му живеят щастливо и богато, продавайки златните яйца от патицата на великана. Извод може би е благополучие на цената на закононарушения?

Рапунцел



Историята на Рапунцел е разказана и преразказана от доста създатели, които употребяват претекста за спуснатата дълга коса, употребена като стълба. В истинската приказка на Братя Грим, Рапунцел е открадната от родителите си от зла „ магьосница “ и по-късно е заключена в кула. Вещицата се изкачва нагоре към кулата всеки ден по дългите коси на момичето.
Един принц вижда това и я убеждава да му разреши да направи същото. В множеството тълкования злата магьосница го заварва при пленницата си и го хвърля от кулата, ослепявайки го. Рапунцел пък е била изгонена. Все отново историята е с благополучен край — девойката намира принца, разплаква се, а сълзите й се оказват лековити за очите му.

Малечко-Палечко

Помните ли историята за Малечко-Палечко? Някои версии на тази приказка са извънредно брутални. Общо взето кулминационната точка наподобява по този начин — канибал желал да убие основния воин и братята му, само че вместо това заклал седемте си дъщери. Хитрият Малечко авансово бил разменил коронките на главите на девойките с шапките на братята си.

Хитрата лисица



И в случай че смятате, че в българските приказки няма доза свирепост, несъмнено се лъжете. Спомнете си приказката за хитрата лисица. В нея мечката, лисицата и вълкът паднали в бездънен ров.
След като ги налегнал апетит решили да изядат някой от тях. „ Лиса опашатка — по никакъв начин не е сладка, Кумчо Вълчо див — доста е горчив, Меца медунка — ех, че е сладунка! Дръж, Кумчо, да я изядем! “, наредила лисицата.
„ Хвърлили се двамата върху мечката, почнали да я давят, додето й видели сметката. Свършили я за два-три дни. Полежали, полежали, отново огладнели. Но лисицата, нали е хитра, си била скрила едно от мечите вътрешности под мишницата и като огладняла, извадила червото и почнала да го яде
– Какво ядеш, Кумичке? — попитал вълкът.
– Пробих си кожата и си изваждам вътрешности.
– Дай и на мен от тях!
– Не ти давам, тъй като и ти си имаш. Пробий си кожата и си вади!
Вълкът захванал да си дере кожата с нокти, само че спрял, тъй като го заболяло.
– Не мога — рекъл, — пробий я ти!
Лисицата почнала да го дере стръвно.
– Ох, боли! — развикал се вълкът.
– И мене ме болеше, само че търпях.
Пробила лисицата кожата на вълка и той починал. Изяла и него “ — по този начин продължава приказката.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР