Всички световни океани и реки са замърсени с токсични химикали;

...
Всички световни океани и реки са замърсени с токсични химикали;
Коментари Харесай

Най-силно замърсените морски храни

Всички международни океани и реки са нечисти с токсични химикали; основно замърсители, произлизащи от десетилетия на възходяща промишлена активност. Рисковете за здравето, свързани с потреблението на риба и добавки от рибено масло се дължат на съществуването на тези токсични замърсители, да не приказваме за съдържащите се наситени мазнини, скотски протеини и холестерол.

Мазната риба като сьомга, пъстърва и скумрия може да бъде нечиста с химикали, до момента в който акула, марлин и риба меч съдържат високи равнища на живак (Асоциация на потребителите, 2002). Дългосрочната експозиция на тези нездравословни субстанции съставлява сериозна опасност за здравето.

Особено противен клас замърсители, открити в мазната риба, е прочут като устойчиви органични замърсители (УОЗ). Тези органични замърсители са формирани от комплицирани молекули, които не се разпадат елементарно в околната среда. Те се натрупват в хранителната верига посредством биоакумулиране. Това значи, че равнището на химикалите, открити в животинска тъкан, се покачва, колкото по-високо е в хранителната верига животното. Например, ларвите биха могли да изядат инфектирани водорасли, рибата по-късно яде ларвите, а по-голямата риба яде по-малки риби и по този начин нататък. Рибите в горната част на хранителната верига /като риба звук, акула, риба меч/ имат най-високи концентрации на УОЗ. Водораслите (които са навръх дъното на хранителната верига) евентуално ще съдържат доста по-ниски равнища.

Въз основа на най-хубавите данни, събрани от целия свят, можем да кажем, че УОЗ могат да бъдат на всички места и във всеки тип морска риба, сподели биологът Скрипс Сандин, съавтор на проучването.

Въпреки че УОЗ са открити в рибите във всички международни океани, откривателите настояват, че концентрациите в употребяваното месо от морски риби са мощно променливи, като в един район или група риби може да се открият концентрации на УОЗ, които варират от 1000 пъти. Анализът сподели, че междинните концентрации на всеки клас POP са били доста по-високи през 80-те години, в сравнение с се среща през днешния ден, с намаляване на концентрацията от 15-30% на десетилетие.

Това значи, че типичната риба, която консумираме през днешния ден, може да има почти 50% от концентрацията на множеството УОЗ в съпоставяне със същата риба, която вашите родители употребяват във вашата възраст, споделя Бонито, водещият създател на проучването.

Авторите предизвестяват, че макар че концентрациите на замърсители в морските риби непрекъснато понижават, те към момента остават много високи и че разбирането на кумулативния резултат от многочислените експозиции на замърсители в морските храни е належащо за установяване на характерния риск за потребителите.

Тук има няколко типа риби, които несъмнено би трябвало да избягвате.

Акула

 Най-силно нечистите морски храни

Акулите са на върха на хранителната верига в океана. Това значи, че те ядат други риби, а тези риби са нечисти. Това замърсяване има кумулативен резултат в акулата, което значи, че равнищата на отрови не престават да нарастват, без да бъдат детоксикирани от акулата. Живакът е детайл, който в никакъв случай не се разлага или разгражда. Той нормално идва от промишлени предприятия. Хищниците като акулите, които ядат други риби, нормално имат по-високи равнища на живак. Хората ядат тези хищни риби, а живакът се натрупва в човешкото тяло, тъкмо както го е направил в акулата, когато яде другата риба. С течение на времето равнищата могат да се покачат прекомерно високо, което може да докара до отравяне с живак на индивида, който яде рибата.

Риба меч

 Най-силно нечистите морски храни Снимка: Yordanka Kovacheva

Риба меч е различен див звяр, който яде нечисти риби. Рибата меч е необятно известна. Но за жалост тази риба съдържа едно от най-високите равнища на живак. Бременните дами би трябвало да заобикалят риба меч непременно! Токсините, съдържащи се в тялото на рибата, могат елементарно да преминат през плацентата. След като е минал през него, има капацитет да повреди нервната система на нероденото дете.

Кралска и испанска скумрия

 Най-силно нечистите морски храни

Кралската скумрия е различен див звяр, който натрупва в тялото си живак и други отрови. Колкото по-стара е рибата и колкото е по-голяма, толкоз повече живак ще се натрупа. Някои управляващи считат, че по-малка и по-млада риба (под 33 инча и под 10 паунда) би била по-безопасна за ястие, защото не са имали толкоз дълго време, с цел да натрупват отрови.

Испанската скумрия е сходна на кралската скумрия. Това е огромна мигрираща риба, която е мощно нечиста с живак. Испанската скумрия може да доближи до три фута дължина. Те живеят покрай крайбрежията и елементарно се замърсяват с отрови, които съществуват в нашите океани от човешката активност.

Риба звук или пържоли от риба звук

 Най-силно нечистите морски храни

Често се знае, че рибата звук е с високо наличие на метилживак, невротоксин, който се акумулира в морските хранителни вериги. Метилживакът е мощно отровен и има негативни последствия за развиването и здравето, в това число интелектуални увреждания на бебета, още в утробата на майката. Ако решите да ядете тази риба, се ограничете до една порция на седмица. Още по-добър вид е в случай че рибата е консервирана. Тя е с ниско наличие на живак и богата на омега-3 мастни киселини.

Синя риба

Тази риба е превъзходен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Въпреки това той е мощно нечист с пестициди, рискови отрови и живак.

Тази риба се замърсява от вода, която включва селскостопански химикали, промишлени артикули и фармацевтични медикаменти, които изтичат в нашите езера и океани.

Тихоокеански костур

 Най-силно нечистите морски храни

Още една риба, която също е в листата на най-замърсената риба. Вероятно ще го видите в доста заведения за хранене. И нормално е уловен от спортните риболовци. Въпреки това тъжната истина е, че рибите в Тихия океан имат високи равнища на замърсяване и би трябвало да се заобикалят.

Сьомга

 Най-силно нечистите морски храни

Тъй като сьомгата става толкоз рядка в природата, 80% от сьомгата, употребявана в Америка през днешния ден, идва от големи рибни стопанства. Тези риби, отглеждани в стопанства, в действителност се хранят с месо от уловена дива риба. Рибата, която се предлага в комерсиалната мрежа, идва с тежки дози от отрови, които се концентрират в месото на отглежданата риба. Отглежданата сьомга също има два пъти повече мазнини от дивата сьомга и тази лой събира още повече отрови. Тестовете за сьомга, отглеждана в стопанства в Съединени американски щати, демонстрират, че тези риби са инфектирани с повече PCB, в сравнение с техните диви родственици. Освен това сьомгата, отглеждана във ферми, се оцветява в розово, с цел да се показа за дивите си братовчеди. През 2003 година в щат Вашингтон бе заведено дело за правосъден развой, защото на етикетите на сьомга, отглеждана във ферми, не се загатваше изкуственото оцветяване. Учените са загрижени, тъй като багрилата, употребявани в сьомгата, могат да причинят увреждане на ретината.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР