Всички субекти на управлението са виновни за политическата криза, смятат

...
Всички субекти на управлението са виновни за политическата криза, смятат
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Пълен срив на доверие в институциите и масов песимизъм

Всички субекти на ръководството са отговорни за политическата рецесия, считат интервюираните Президентът също губи внезапно рейтинг и за първи път доверието и недоверието в него са съвсем равни Нивото на персонален оптимизъм измежду хората е на доста по-ниско равнище, в сравнение с бе по време на коронавирус пандемията
Още по-голям срив в доверието към институциите, партиите, водачите и скептицизъм за идната година. Всички съществени субекти на ръководството се възприемат като вкупом виновни за невъзможността страната да посрещне провокациите на рецесиите.

Такива са настройките в обществото съгласно новото изследване на " Алфа Рисърч " в края на годината. Данните от него сочат, че в случай че изборите са в този момент, то те в общи линии биха повторили резултатите от предходните, само че при още по-ниска изборна интензивност - към 35%, което пък има капацитет да сервира изненади в крайните резултати.
Реклама Партиите всеобщо регистрират спад на поддръжката
" Печеливши " от нови избори обаче действително няма - всички партии регистрират прочут спад на резултатите си по отношение на октомври месец. ГЕРБ резервира водещите си позиции с 23.4%, само че губи два пункта от поддръжката си през октомври. Политическа партия са втори, само че също губят към 2.5 пункта, като понасят най-сериозни вреди от отхвърли на младите гласоподаватели да гласоподават.

Нов спад регистрира и Българска социалистическа партия, до момента в който Движение за права и свободи е една от партиите с по-слаб отлив. Относително по-леки загуби би отчела и " Възраждане ", която регистрира огромен напредък на последния избор. Нейният водач Костадин Костадинов единствен намерено упорства за бързи нови избори с вяра възходът на групировката да продължи, само че съгласно данните на изследването в най-хубавия случай тя би повторила резултата си.
Пълен срив на доверието
Два месеца след следващия предварителен избор водачите на партии също попадат в спиралата на намаляващо публично доверие. Тенденцията за спад на рейтингите визира всички съществени политически играчи - ерозира доверието даже в президента Радев, въпреки той да резервира позицията си на най-одобрявана политическа фигура. Причините са борбата с партиите, както и нетипичната за президентската институция отговорност за дейностите на изпълнителната власт. За първи път от избирането си Радев има съвсем идентични оценки за доверие и съмнение - 36% против 34%. За съпоставяне, в при започване на втория му мандат през февруари позитивната оценка за него бе 51%, а негативната - 23%. Подкрепата си за президента отдръпват най-вече поданици на регионалните градове, младите и междинни генерации, съгласно анализаторите на " Алфа Рисърч ".
Реклама
Тревожно ниски са оценките и за главните институции в страната , което приказва за още по-голям срив на доверието в тях. Този дълготраен спад на публично доверие е директен резултат от перманентната борба и невъзможността да се откри излаз от политическата рецесия, считат от " Алфа Рисърч ". Новият парламент започва активността си с минимално публично доверие от 7% против 63% съмнение. За последните 13 години сходно отношение е записано само за националното заседание, което излъчи държавното управление на Пламен Орешарски през 2013 г, само че даже то е имало 1 пункт по -високо доверие.

Ерозията на доверие в институциите през последната година е естествена социална реакция на политическата неустойчивост и неефективния междуинституционален разговор. На процедура тя визира към този момент всички аспекти от ръководството на страната. Отношението към четвъртото служебно държавно управление също е мощно поляризирано, като отрицателното отношение взима превес- утвърждение от 24% и отрицание от 29%. Мнозинството от членовете на кабинета и тяхната активност са непознати и всеки втори анектиран не е в положение да изрази мнение за работата им.
Песимизъм за идната година
България изпраща годината с разграничено и поляризирано общество, с избледняваща вяра политиците да излъчат отговорно държавно управление и на този декор разбираеми на този декор са и песимистичните упования за 2023 година

Нивото на персонален оптимизъм (34%) е третото най-ниско след икономическата рецесия от 2009 - 2011 година, споделят от " Алфа Рисърч ", като организацията следи този знак от 1998 г насам. Дори даже по време на коронавирус пандемията обичайният новогодишен оптимизъм не е падал под 50-55%, настояват от организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР