Всички сме в една лодка“ – тази метафора използва китайският

...
Всички сме в една лодка“ – тази метафора използва китайският
Коментари Харесай

Относно санкциите на САЩ: Китай и Русия са в една лодка

„ Всички сме в една лодка “ – тази метафора употребява китайският водач Си Дзинпин в речта си на 12-ата среща на водачите на БРИКС, с цел да подчертае общата орис на целия свят. И това е по този начин.

В същото време, в изискванията на западен напън върху тях, Китай и Русия се оказаха в доста сходна обстановка, което дава съображение да се мисли за целесъобразността напъните на двете страни да бъдат изведени на ново равнище за противопоставяне на санкционния напън и противозаконните търговски ограничавания, които станаха систематични и дълготрайни. Тази задача не е лесна, поради субективните национални ползи в развиването на техните стопански системи в сегашния геополитически подтекст.

В същото време, явно, китайската страна стартира да схваща по-добре политическата логичност на Русия в противодействието на санкционния напън още когато администрацията на Доналд Тръмп предприе поредност от координирани дейности, с цел да наруши посредством наказания и търговски ограничавания тактиката за индустриално развиване Made in China 2025 (MIC2025), направена през 2015 година от китайското държавно управление.

В тази тактика Китай дава приоритет на развиването на промишлености с висока добавена стойност в региона на високите технологии, в това число увеличение на производството на части, съставни елементи и възли в галактическата промишленост, телекомуникациите, генериране и произвеждане на сила, които би трябвало да доближат до 70% от всички създадени артикули в Китай до 2025 година

Руската стопанска система взема решение значително сходни проблеми и може да разчита на китайския опит и на опциите за допълващо развиване на руско-китайските търговско-икономически връзки.

Съединени американски щати старателно търсят всевъзможни извинения, с цел да окажат спомагателен напън върху китайската стопанска система. Наскоро Вашингтон съобщи, че подозира Китай в даването на Русия на технологии и съоръжение, които стават все по-важни за СВО в Украйна, оповестява CNN, цитирайки неотдавна оповестен отчет на Службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати. Докладът също по този начин споделя, че китайските компании " евентуално " оказват помощ на Москва да избегне тези наказания, макар че е " мъчно да се дефинира равнището " на тази помощ. [1] Но това още веднъж са обвинявания от поредицата „ highly likely “ /много вероятно/.

Основното не е това. Това е предлог зад който се крие „ войната с микрочипове “, отприщена от Съединени американски щати против нашите страни. Китай се пробва да избегне натиска на Съединени американски щати в тази посока и, както стана известно, китайското държавно управление вкара система от разрешителни за експорт на стратегически значими материали за полупроводниковата промишленост - редките метали германий и галий, както и техните съединения.

Това е ответна мярка против дейностите на Съединени американски щати и техните съдружници, в това число Япония и Холандия, които се пробват да лимитират износа на високотехнологични електронни съставни елементи и фабрики за произвеждане на полупроводници в Китай.

Въпреки това, с цялата трудност на огромната политика и санкционните ограничавания, съдействието сред нашите страни става все по-актуално на сегашния стадий от международната политика. Животът продължава и стопанската система диктува своите правила. Например двама огромни китайски производители на съоръжение за произвеждане на чипове предвиждат удвояване на облагите, откакто Съединени американски щати ограничиха износа на американска технология, принуждавайки китайските производители да разчитат на локални други възможности.

Съгласно данните на китайския Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc., чистата облага на компанията за първата половина на 2023 година, съгласно предварителните оценки, се е нараснала със 110-120%. Naura Technology Group Co. заяви, че за същия интервал същият индикатор на компанията, съгласно предварителните данни, се е нараснал със 121-156% до 270 милиона $.[2]

Като цяло опитът с антируските наказания след февруари 2022 година безапелационно сподели, че в подтекста на съществено взаимопроникване на огромна национална стопанска система със международната стопанска система режимът на наказания е освен доста сложен за използване, само че има и забележителен противопоставен резултат, декларират създателите на отчета на Атлантическия съвет „ Санкции против Китай ” в тайванската рецесия: Сценарии и опасности.

Сериозното изостряне на обстановката към Тайван (например неговата блокада) е в положение да нанесе вреди на международната стопанска система в размер на над 2 трилиона $ годишно и може също по този начин да аргументи необятно публикуван дефицит на артикули, всеобща безработица и финансова рецесия. В случая с Китай, втората по величина стопанска система в света и най-големият търговец в света, глобите заплашват да имат големи световни разноски. [3]

Така че, с известна разлика в мащаба, можем да установяваме сходна обстановка в връзките сред Съединени американски щати и Русия и Съединени американски щати и Китай, в които администрацията на Съединени американски щати се пробва да употребява стопански напън за реализиране на политически цели или прибягва до неикономически способи в конкуренцията.

По мое мнение, към този момент може да се твърди, че Русия и Китай са „ в една лодка “ и имат до известна степен сходен опит в опълчването на противозаконни наказания и нечестни търговски практики. Ето за какво, съгласно мен, този опит предстои на проучване, обобщаване и потребление в процеса на съгласуване на външнополитическите старания на нашите страни в това направление.

Бележки:

[1] „ Подкрепа, предоставена от Китайската национална република на Русия. юли 2023 година ”. https://democrats-intelligence.house.gov/uploadedfiles/odni_report_on_chinese_support_to_russia.pdf

[2] „ Санкциите на Съединени американски щати доведоха до бърз напредък на китайските производители на съоръжение за произвеждане на микросхеми. “ https://www.ixbt.com/news/2023/07/17/sankcii-ssha-priveli-k-stremitelnomu-rostu-kitajskih-proizvoditelej-oborudovanija-dlja-vypuska-mikroshem.html

[3] „ Експертите откриха, че политиката на наказания против китайската стопанска система би трябвало да бъде извънредно внимателна и точечно целенасочена. “ https://newizv.ru/news/2023-06-30/vysekut-sami-sebya-zhestkie-sanktsii-protiv-kitaya-obernutsya-mirovoy-katastrofoy-412001

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР